Svijet
0

Iran: Džalili upozorio zapad protiv "nekonstruktivnih mjera" u pregovorima

FENA
Šef iranskih nuklearnih pregovarača Said Džalili u četvrtak je upozorio velike svjetske sile protiv usvajanja "nekonstruktivnih mjera" koje škode pregovorima oko iranskog spornog nuklearnog programa, javila je iranska državna televizija.

U pismu vanjskopolitičkoj šefici EU Ctherine Ashton, Džalili navodi da je "nastavak uspješnih pregovora moguć tek u okviru saradnje", prenosi državna televizija.

Iran je u deceniju dugom sporu sa zapadnim zemljama oko svog nuklearnog programa za koji one strahuju da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružjn, što Teheran negira.

Islamska Republikla održala je "intenzivni" krug razgovora sa šest svjetskih sila oko svog nuklearnog programa u Moskvi u ovom mjesecu, ali razgovori nisu donijeli nikakav napredak.

Razgovori u Moskvi uslijedili su nakon dva kruga pregovora otkako su diplomatski napori, nastavljeni u aprilu, nakon 15-mjesečnog prekida tokom kojeg je Zapad pojačao pritisak sankcijama a Izrael je ponovio prijetnje bombardovanjem iranskih nuklearnih postrojenja ako diplomatija ne uspije uvjeriti Teheran da prekine raditi na razvoju atomske bombe.

Iranski zvaničnici u više navrata su insistirali na olakšavanju sankcija i priznavanju prava te zemlje da obogaćuje uran, što Sjedinjene Države i druge zemlje nisu prihvatile.

"Oni koji zamjene logiku u razgovorima nelegitimnim sredstvima odgovorni su za uništavanje konstruktivnog trenda razgovora", navodi Džalili u pismu Ashton, ne pojašnjavajući dodatno svoje tvrdnje.

Niz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a od 2006. godine zahtijeva od Irana da prekine sve aktivnosti na obogaćivanju urana zbog zabrinutosti oko prirode njegovog nuklearnog programa.