Novi spor dvije zemlje
0

Iran će suditi Donaldu Rumsfeldu i Paulu Bremeru

Sarajevo-x.com
Esmaeel Kowsari
Esmaeel Kowsari
Iranski poslanik je saopćio da Iran planira suditi dvadesetšestorici bivših i sadašnjih zvaničnika što bi moglo dovesti do eskalacije novih sporova između dvije zemlje, javlja CNN.

"Američkim zvaničnicima će biti suđeno na iranskim sudovima u osutnosti prije nego se to dogodi na međunarodnim sudovima", rekao je član iranskog parlamenta Esmaeel Kowsari. Ovo će se dogoditi ukoliko parlament odobri ova prijedlog.

Kowsari nije imenovao američke zvaničnike, ali je iranska TV kuća Press TV objavila još u maju da parlament planira sankcionirati nekoliko američkih zvaničnika uključujući bivšeg sekretara Ministarstva odbrane Donalda Rumsfelda, kao i sadašnje i bivše komandante zatvora Guantanamo.

Američki civilni administrator u Iraku, Paul Bremer, kao i general Tommy Franks, koji je bio šef Američke centralne komande tokom invazija na Afganistan i Irak, također se nalaze na listi.

Kowsari je rekao da će američki zvaničnici biti optuženi za kršenje ljudskih prava.

"Istinski kriminalci su isti ljudi koji se pretvaraju da podržavaju i štite ljudska prava. Islamska Republika Iran će obaviti suđenja američkim zvaničnicima i braniti ljudska prava", rekao je Kowsari.

SAD su nametnule nove sankcije iranskim kompanijama i zvaničnicima u junu, nakon čega su se zvaničnici Irana požalili UN-u. SAD zajedno sa saveznicima pokušavaju usporiti ili zaustaviti iranski nuklearni program jer strahuju da on vodi ka razvoju nuklearnog oružja. Međutim, iranske vlasti to poriču i tvrde da program namijenjen u svrhu stvaranja energije i korištenja u medicini.