Svijet
0

Iran će se žaliti UN-u zbog "terorističkih operacija SAD-a"

FENA
Iran će se žaliti Ujedinjenim nacijama zbog "terorističkih operacija SAD-a", među kojima su i ubistva iranskih nuklearnih naučnika, izjavio je danas glavni iranski pregovarač o nuklearnim pitanjima Saed Džalil.

On je na skupu posvećenom obilježavanju 32. godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu poručio da će ambasador Irana u UN-u predstaviti svjetskoj organizaciji "dokumente o američkim terorističkim zavjerama protiv Irana", javio je AP.

Posljednjih nekoliko godina ubijeno je nekoliko iranskih nuklearnih naučnika, za šta je Teheran okrivio SAD i Izrael.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se danas ispred zgrade u kojoj se nekada nalazila ambasada SAD-a u Teheranu da bi proslavili njeno zauzimanje 1979. godine.

Više mjeseci nakon što je u islamskoj revoluciji zbačen s vlasti šah Muhamed Reza Pahlevi, koga je SAD podržavao i koji se u Americi liječio od raka, 4. novembra 1979. oko 400 iranskih studenata upalo je u američku ambasadu u Teheranu i 444 dana držalo kao taoce 52 američka diplomata, tražeći da šah bude izručen Iranu.

Nakon ove krize uslijedio je prekid diplomatskih odnosa između Irana i SAD-a, koji još traje, a tenzije su dodatno pojačane prošlog mjeseca kada je SAD optužio iranske zvaničnike da su umiješani u zavjeru za ubistvo ambasadora Saudijske Arabije u Washingtonu.

Okupljeni ispred zgrade ambasade, koju nazivaju "špijunskim leglom", uzvikuju "Smrt Americi", pozdravljaju "arapsko proljeće", koje se u Iranu naziva "arapskim buđenjem" i osuđuju Izrael, javila je agencija AFP, prenio je Tanjug.

Zgrada u kojoj se nalazila ambasada SAD-a u Teheranu oslikana je antiameričkim muralima i pretvorena u centar za obuku pripadnika elitne iranske Revolucionarne garde.