Svijet
0

Iran će razmisliti o pozivu za konferenciju o Afganistanu

FENA
Iran je danas saopštio da će razmisliti o pozivu SAD da učestvuje na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Afganistanu i da je spreman da pruži svaku pomoć svom susjedu. "Ukoliko je Americi i evropskim zemljama potreban Iran onda treba da nam upute poziv. Razmotrićemo ga zastupajući stav da smo spremni da pružimo bilo koju pomoć Afganistanu", izjavio je na konferenciji za novinare portparol iranske vlade Golamhosein Elham.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je u četvrtak da administracija predsjednika Baraka Obame namjerava da pozove Iran da učestvuje na međunarodnom skupu o Afganistanu, koji bi trebalo da bude održan 31. marta, podsjetio je Rojters.

SAD nema diplomatske odnose sa Teheranom pošto je grupa ekstremnih iranskih studenata upala u američku ambasadu u glavnom gradu Irana i držala 52 službenika ambasade kao taoce 444 dana, od 1979. do 1981. godine. Kamen spoticanja u mogućem obnavljanju odnosa je i sporni iranski nuklearni program za koji Vašington sumnja da je "paravan" za proizvodnju atomske bombe, dok Iran odbacuje takve tvrdnje i ponavlja da je on namijenjen isključivo u miroljubive svrhe.