Gholam Hossein Nozari
0

"Iran će nezamislivo odgovoriti na svaki napad"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svaki napad na Iran isprovocirao bi nezamislivo žestok odgovor i izazvao nove nemire na ionako nestabilnom tržištu nafte, upozorio je u srijedu iranski ministar za naftu.

Istovremeno, ministar Gholam Hossein Nozari nastojao je ublažiti strahovanja da bi Teheran mogao prekinuti isporuke nafte zemljama potrošačima, sugerirajući da će Iran nastaviti da snabdijeva tržište čak i u slučaju izraelskoga ili američkog napada, javio je AP.

Teheran "neće biti miran" ako bude napadnut, izjavio je Nozari novinarima. Iran će "reagirati žestoko, i niko ne može ni zamisliti kakva bi bila reakcija Irana", kazao je on.

Nozari je govorio na 19. svjetskom kongresu nafte nakon predstavljanja iranske naftne i gasne industrije pred prepunom dvoranom, gdje su bili predstavnici evropskih i američkih naftnih i energetskih kompanija.

Teheran je pod UN-ovim, američkim i evropskim sankcijama zbog prkošenja zahtjevima Vijeća sigurnosti da prekine svoje nuklearne aktivnosti.

Ali uz slabljenje zaliha nafte i rast cijena na nivo bez presedana, energetska industrija nalazi se u iskušenju oko mogućnosti ulaganja u Iran, drugog po veličini proizvođača u OPEC-u i drugog na svijetu po rezervama prirodnog gasa.

Američki predsjednik George W. Bush u više navrata je izjavljivao da napad na Teheran ostaje posljednja opcija ukoliko ne odustane od obogaćivanja urana i ne pokori se ostalim zahtjevima Vijeća sigurnosti.

Izrael je također upozorio kako je spreman napasti nuklearna postrojenja Islamske Republike.

Ministar Nozari je sugerirao da bi svaki takav napad na njegovu zemlju doveo cijene na još nepoznatu visinu.

"Ne vjerujemo da bi razboriti ljudi u svijetu mogli čak i razmišljati o tome", izjavio je on i dodao: "Možete li zamisliti kakav bi bio rezultat na tržištu nafte?"

Nozari je, međutim, nagovijestio da Iran neće povući svoju naftu s tržišta ako bude napadnut iako su drugi zvaničnici nagovještavali drugačije.

"Iran je uvijek bio pouzdan izvor snabdijevanja tržišta i ostat će pouzdan izvor", kazao je.