Svijet
0

Iran će "kazniti" Izrael ako izvede vojni napad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran će "kazniti" Izrael za svaki eventualni napad na njegova nuklearna postrojenja, izjavio je zapovjednik glavnog stožera iranskih oružanih snaga general Hasan Firuzabadi.

"Sjedinjene Američke Države znaju da će svaki napad cionističkog režima na Iran proizvesti ozbiljne štete ne samo tom režimu nego i SAD-u", izjavio je general Firuzabadi, na kojeg se pozvala novinska agencija Fars.

"Svaku prijetnju smatramo ozbiljnom, čak i ako je njena vjerovatnost slaba i daleka. Pripremljeni smo i spremni da s odgovarajućom opremom kaznimo svaku grešku" Izraela, dodao je on.

Kako su objavili izraelski mediji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov ministar odbrane Ehud Barak pokušavaju da savladaju protivljenje većine ministara u vladi napadima na iranska nuklearna postrojenja.

U ponedjeljak je Barak demantirao informacije izraelskih medija prema kojim je on donio odluku s Netanyahuom da napadne Iran, uprkos protivljenju šefova obavještajnih službi i vojske.

Izrael, zakleti neprijatelj Islamske Republike, i zapadne zemlje, optužuju Iran da pokušava napraviti atomsko oružje pod izlikom da se radi o civilnom nuklearnom programu, što Teheran demantira.