Svijet
0

Iran će iskoristiti sve svoje mogućnosti da odgovori na prijetnje velikih sila

FENA
Ali Khamenei
Ali Khamenei
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei uputio je u srijedu oštra upozorenja velikim silama rekavši da će Teheran "iskoristiti sve svoje mogućnosti da odgovori na prijetnje i upotrebu sile kao i na nasilje protiv Irana".

"Ukoliko one žele iskoristiti prijetnje, upotrebu sile i nasilje, bez ikakve sumnje iranski narod i dužnosnici iskoristit će sve mogućnosti zemlje da udare na neprijatelja", rekao je vrhovni vođa u svom govoru u Machhadi a koji je prenosila lokalna televizija.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi u srijedu da održi svoje prve pregovore s petnaestoricom o prijedlogu rezolucije kojom se pojačavaju sankcije nametnute Iranu u decembru zbog njegovog odbijanja da prekine svoje osjetljive nuklearne aktivnosti.

Predviđene sankcije obuhvataju embargo na kupovinu oružja Irana kao i restrikcije na prodaju oružja ovoj zemlji.

Ajatolah je također osudio takozvanu "instrumentalizaciju Vijeća sigurnosti" velikih sila u ovoj nuklearnoj aferi.

"Ako one žele da instrumentaliziraju Vijeće sigurnosti a ignoriraju naša prava, ako žele da djeluju mimo zakona, onda ćemo i mi djelovati van zakona i to ćemo i uraditi", upozorio je on.

Ajatolah je rekao da neprijatelji Irana imaju tri cilja: "pokrenuti psihološki rat, ekonomski oslabiti Iran i spriječiti progres i razvoj zemlje".

"Psihološkim ratom oni žele da zastraše dužnosnike i oslabe odlučnost Iranaca", nastavio je on.

"Oni nas žele zastrašiti pokrećući priče vezane za sankcije i upotrebu sile, oni žele da naglase etničke podjele", rekao je on optužujućim tonom.

"Sankcije nam ne mogu nanijeti štete i one su ponekad pogodne jer je Iran, dok je bio pod sankcijama, uspio da savlada nuklearnu tehnologiju", rekao je on energično, dodavši da je Iranu potrebna "nuklearna tehnologija ne za proizvodnju oružja već za život, za proizvodnju električne energije".

"Ako dužnosnici iskažu svoju slabost, buduće generacije tražit će podnošenje računa za to", rekao je on.