Ajatolah Ali Khamenei
0

"Iran će braniti svoje pravo na nuklearni program"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u petak da će njegova zemlja odlučno braniti svoja nuklearna prava i upozorio opoziciju da će režim odlučno djelovati protiv onih koji su protiv nuklearnog programa.

Ova izjava je uslijedila nakon što je Iran predao "paket prijedloga" silama iz grupe P5+1(SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) koje godinama vode pregovore kako bi s Iranom riješile nuklaernu krizu.

"Islamski režim će odlučno djelovati protiv onih koji su izvukli svoj mač da se bore protov njega", kazao je ajatolah, dodajući da režim tolerira opoziciju, ali ne one koji dovode u pitanje njegove "principe i sigurnost", prenio je AFP.

"Popuštanje u državnim pravima, bila to nuklearna ili nenuklearna pitanja, značilo bi politički pad", rekao je ajatolah predvodeći molitvu u petak u Teheranu.

Svjetske sile traže od Irana da se vrati pregovorima o svojem nuklearnom programu i prestane obogaćivati uran.

"Kad god uzmaknemo, neprijatelj postaje zahtjevniji; stoga bi svako povlačenje bilo pad", rekao je Hamnei, a prenijela agencija dpa.

Reuters u svome izvještaju izdvaja ajatolahovu prijetnju svakome ko bi dirnuo u sistem Islamske Republike i u tome vidi ajatolahovu očitu aluziju na ulične proteste kojima je iranska opozicija odgovorila na sporne predsjedničke izbore u junu.

Na otpor prema sistemu oštro će se odgovoriti, rekao je Khamenei vjernicima u govoru koji je prenosila državna televizija.

"Sistem je primoran ustati protiv svakoga ko bi ustao protiv osnove "sistema i kršio sigurnost naroda", rekao je Khamenei, dodajući kako su ipak prihvatljive kritike i razlike među dužnosnicima.

Khamenei je u petak predvodio molitve u Teheranu prvi put od juna kad su opozicija i njezine pristalice na ulicama protestirale protiv rezultata predsjedničkih izbora koje smatraju namještenima u korist predsjednika Mahmuda Ahmadinejada, a vlast ih nasilno ugušila, pri čemu je ubijeno najmanje 17 ljudi a hiljade uhapšene.

Iran je sa zapadnim zemljama u dugogodišnjem sporu zbog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je isključivo civilni, a Zapad da je izgovor za nedopušteni razvoj nuklearnog oružja.

Iran je u srijedu predstavnicima vodećih zapadnih sila predao novi prijedlog za pregovore o nuklearnom programu u kojem izražava spremnost "za konstruktivne pregovore", prenijela je u petak američka agencija AP koja dodaje da nema pojedinosti o sadržaju tog teksta.