Želi ukidanje smrtne kazne
0

Iran Carlu Bruni-Sarkozy nazvao prostitutkom

Sarajevo-x.com
Nicolas Sarkozy i Carla Bruni
Nicolas Sarkozy i Carla Bruni
Iranski mediji strogo su kritikovali Carlu Bruni-Sarkozy jer je potpisala peticiju za oslobađanje Sakineh Mohammadi Ashtiani, žene koja je bila osuđena na smrt kamenovanjem zbog navodne preljube i suučesništvo u ubistvu supruga. Jedne iranske novine su otišle tako daleko da su čak prvu damu Francuske nazvale prostitutkom.

Nakon što je potpisala peticiju za oslobađanje žene i majke osuđene na smrt kamenovanjem, uslijedili su brojni napadi na Carlu Bruni. Iranske novine "Kayhan", koje su pod kontrolom vlade, u jednom svom izdanju nazvale su suprugu Nicolasa Sarkozyja, Carlu Bruni, i glumicu Isabelle Adjani prostitutkama, dok je državna iranska televizija optužila bivšu manekenku za "nemoral".

Inače, iranske vlasti su privremeno stopirale izvršenje smrtne kazne kamenovanja Sakineh Mohammadi Ashtiani, dok pravosudni organi ne izvrše dodatne provjere.

Carla Bruni Sarkozy je prošle sedmice u otvorenom pismi iranskoj majki i ženi napisala: "Zašto proliti Vašu krv i lišiti Vašu djecu majke. Zato što ste živjeli, zato što ste voljeli, jer ste žena i Iranka? Moje čitavo biće odbija to prihvatiti."

Iranski zvaničnici kažu da je Sakineh Mohammadi-Ashtiani, majka dvoje djece, osuđena na smrt kamenovanjem nakon što je osuđena za preljubu i saučesništvo u ubistvu muža.

Presuda je izazvala međunarodne kritike sa pozivima EU da se uvedu sankcije Teheranu ako izvrši kaznu nad ovom ženom.