Imaju dovoljno zaliha
1

Iran: Briga nas za sankcije EU

FENA
Iran ima zalihe uvozne robe i deviza kako bi se izborio s "podmuklim" sankacijama Evropske unije koje su jučer stupile na snagu, rekli su iranski zvaničnici.

Potpredsjednik Irana Mohamad Reza Rahimi rekao je da ta zemlja ima u rezervi robe za potrebe naroda kako bi se smanjio uticaj embarga koji je EU uvela iranskom naftnom i bankarskom sektoru.

"Danas se suočavamo s najtežim sankcijama i tražimo od naroda da pomogne rukovodstvu u ovoj borbi", rekao je Rahimi tokom vjerske konferenciji koju je prenosila iranska državna televizija.

On je dodao da "podmukle sankcije" mogu izazvati "povremenu zbrku", ali da Iran neće biti zaustavljen.

Guverner centralne banke Mahmud Bahmani rekao je za agenciju Mer da Iran ima "planove" kako da izađe na kraj sa sankcijama, kao i da ima dovoljno deviznih rezervi za pokrivanje uvoza.

Britanija je pozvala Iran da sarađuje sa međunarodnom zajednicom pošto su jučer stupile na snagu najavljene sankcije EU na iransku naftu.

"Ovo su najjače mjere koje je EU do sada uvela protiv Irana. One pokazuju da smo potpuno odlučni da pojačamo miran diplomatski pritisak na iransku vladu", kazao je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

Evropska unija prošle sedmice je saopćila da svi ugovori koji se tiču iranske nafte moraju biti prekinuti 1. jula i da evropske kompanije više neće moći da osiguravaju iransku naftu, prenosi B92.

Ovo su posljednje u nizu mjera iz EU i SAD protiv Teherana zbog spornog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da ima za cilj pravljenje atomskog oružja, dok iranski zvaničnici to negiraju i navode da program ima mirnodopske svrhe.

Američki zvaničnici navode da je zbog sankcija SAD izvoz nafte iz Irana smanjen s 2,5 miliona barela dnevno prošle godine na između 1,2 i 1,8 miliona barela sada.