Svijet
0

Iran blizu sporazuma o privremenom prekidu obogaćivanja urana

FENA
Iran je blizu sporazuma koji bi uključio privremeni prekid obogaćivanja urana i otvorio put za nuklearne pregovore, ali Teheran želi taj sporazum zadržati u tajnosti, izvijestio je u utorak Washington Times.

Sporazum bi trebao biti kompletiran u utorak ili u srijedu kada bi se u Evropi trebali sastati vanjskopolitički šef EU-a Javier Solana i vodeći iranski pregovarač Ali Larijani, navodi se u novinskom izvještaju koji se poziva na zvaničnike Bushove administracije koji su tražili da ostanu anonimni, prenosi Reuters.

U Bruxellesu je glasnogovornica Solane izjavila kako se on ne planira sastati s Larijanijem u utorak i da će čitav dan biti u Bruxellesu.

Glasnogovornica Cristina Gallach odbila je komentirati izvještaj Washington Timesa, ali je kazala kako su visoki zvaničnik EU Robert Cooper i iranski zvaničnik Javad Vaedi održali razgovore u Parizu u ponedjeljak.

"Radimo na sastranku s Larijanijem, ali ne mogu reći kada ili gdje dok se to zaista i ne desi. Mi nastavljamo angažman s Irancima u cilju stvaranja uvjeta za ove pregovore", izjavila je Gallach.

Ministri vanjskih poslova velikih sila složili su se prošle sedmice u New Yorku da daju Solani još nekoliko sedmica kako bi pokušao doći do sporazuma o pokretanju zvaničnih pregovora, postavljajući neobjavljeni rok za početak oktobra, saopćili su diplomati.

Washington Times je javio kako će na osnovu sporazuma Iran prekinuti obogaćivanje na 90 dana tako da bi se dodatni razgovori mogli održati s nekoliko evropskih zemalja.

Očekivalo se da će se Solana i Larijana sastati ranije, ali dva susreta zakazana za ovaj mjesec su otkazana.

Upitan oko iranskih tajnih zahtjeva, portparol State Departmenta Tom Casey izjavio je novinama: "Odredbe postavljene u rezoluciji Vijeća sigurnosti su jasne. Iran treba prekinuti aktivnosti obogaćivanja urana i treba to učiniti na način podložan verifikaciji. Ukoliko to uradi, možemo početi pregovore. Ukoliko ne, okrećemo se sankcijama."

Sjedinjene Države, Francuska, Rusija, Kina, Britanija i Njemačka ponudile su Iranu paket poticaja u junu u cilju privoljavanja Teherana da odustane od tehnologije koja bi se mogla iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran tvrdi kako je njegov nuklearni program namijenjen proizvodnji energije i do sada je ignorirao rok od 31. augusta koji mu je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a da prekine s obogaćivanjem urana.

Prekid obogaćiovanja urana, procesa prečišćavanja urana za korišćenje kao gorivo u nuklearnim elektranama ili za atomsko oružje, preduvjet je za razgovore o poticajima koje su ponudile zapadne zemlje.