Svijet
0

Iran: Bivši američki marinac osuđen na smrt zbog špijunaže

FENA
Amir Mirza Hekmati
Amir Mirza Hekmati
Iranski Revolucionarni sud osudio je Amerikanca iranskog porijekla Amira Mirzu Hekmatija (28) na smrt zbog špijunaže u korist Sjedinjenih Američkih Država, javili su iranski mediji.

"Hekmati je osuđen na smrt zbog saradnje s neprijateljskom državom i špijunaže za američku Centralnu obavještajnu agenciju", navodi iranska novinska agencija Fars.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 28. decembra zatražilo smrtnu kaznu za Hekmatija, jer je priznao da je obučen u SAD-u da je, po povratku u Ameriku, planirao da sugeriše da je Iran učestvovao u terorističkim aktivnostima u drugim zemljama. Tužilac je tada naveo da je Hekmati u tri navrata ušao u iransku obavještajnu službu. Fars podsjeća da je Hekmati priznao optužbe na snimku emitovanom na državnoj televiziji 18.decembra.

Prema iranskom zakonu, smrtna kazna za optužbe za špijunažu predviđena je samo u slučajevima povezanim s vojskom. Hekmatijev advokat, negirao je ove optužbe. On je istakao da je iranska obavještajna služba spriječila Hekmatijev upad i da, prema zakonu, namjera infiltracije nije zločin. Advokat je tvrdio da je CIA prevarila njegovog klijenta.

Hekmati je rođen u Arizoni i njegova porodica je iranskog porijekla. Njegov otac koji živi u Mičigenu, tvrdi da Hekmati nije špijun CIA-e i da je bio u posjeti rodbini u Iranu kada je uhapšen, prenose agencije.