Mohammad Rheza Bahonar
0

"Iran bi zbog sankcija mogao da odustane od dogovora"

FENA
Mohammad Rheza Bahonar
Mohammad Rheza Bahonar
Iran bi mogao da odustane od dogovora s Brazilom i Turskom o prebacivanju dijela svog obogaćenog urana u inostranstvo, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a odobri četvrtu rundu sankcija Islamskoj Republici, izjavio je u četvrtak poslanik u iranskom parlamentu Mohammad Rheza Bahonar.
  • Ukoliko (Zapad) donese novu rezoluciju protiv Irana, mi nećemo biti u obavezi (da poštujemo) saopćenje Teherana i slanje goriva iz Irana će biti otkazano, rekao je Bahonar, prenijela je iranska novinska agencija Mer.

Iran je u nedjelju postigao dogovor s Brazilom i Turskom o slanju 1.200 kilograma niskoobogaćenog urana u inostranstvo u zamjenu za uranske šipke neophodne za rad reaktora u Teheranu u kome se proizvode izotopi koji se koriste u terapiji raka.

Turska, Brazil i Iran su pozvali na prekid razgovora o pooštravanju sankcija Iranu zbog postignutog dogovora, koji su zapadni kritičari odbacili kao taktiku kako bi vlasti Islamske republike izbjegle ili odgodile sankcije.

Razlog tome je što bi količina niskoobogaćenog urana koga bi se Iran odrekao, ista ona koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predlagala u oktobru, ostavila Iran s dovoljnom količinom urana za proizvodnju jedne atomske bombe, prenosi Reuters.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije i odbija da obustavi obogaćivanje urana.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je Iran da što prije pošalje svoj prijedlog o razmjeni nuklearnog goriva IAEA-u.

Predsjednik ruske državne kompanije za atomsku energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko je, s druge strane, u četvrtak potvrdio da će nuklearni reaktor koji Rusija gradi u Busheru početi da radi u augustu.

Sjedinjene Države predale su u utorak Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.

Nacrt rezolucije je ublažen pošto su Rusija i Kina imale primjedbe na rigoroznije američke i evropske prijedloge.