Mahmoud Ahmadinejad
0

"Iran bi mogao prestati s obogaćivanjem urana ako dobije gorivo"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je ponovo izjavio kako bi Iran mogao prestati s obogaćivanjem urana za 20 posto ako dobije gorivo od velikih sila za svoj istraživački reaktor u Teheranu, javila je u subotu agencija Isna.

"Kada bi nam dali gorivo, mogli bismo razmotriti obustavljanje" obogaćivanja urana za 20 posto", izjavio je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad na konferenciji za štampu u petak navečer u New Yorku, prije nego što je otputovao u Teheran.

Proizvodnja urana obogaćenog za 20 posto, koja je počela u februaru, povećala je napetost između Teherana i velikih sila uznemirenih zbog programa obogaćivanja urana koji je 2006. godine pokrenula islamska republika, a koju sumnjiče da pokušava napraviti atomsko oružje.

Iran je opravdavao proizvodnju urana za 20 posto potrebama reaktora u Teheranu. Iranski lideri su u više navrata tvrdili da bi je mogli obustaviti ako od velikih sila dobiju gorivo potrebno za taj reaktor.

Prema pravilima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo je da nas članice agencije snabdiju tim gorivom, kazao je iranski predsjednik.

"Mi smo podnijeli zahtjev, ali su zapadnjaci to pitanje pretvorili u političku igru", dodao je on.

Velike sile su u oktobru 2009. godine predložile Iranu da im isporuči 70 posto svog slabo obogaćenog urana da ga one pretvore u gorivo za reaktor u Teheranu.

Iran je odbio ovu ponudu ocijenivši kako nema dovoljno garancija, pa je u maju prezentirao, uz podršku Turske i Brazila, kontraprijedlog da se gorivo obogaćuje na turskom teritoriju. Velike sile nisu prihvatile ovu ponudu.

Vijeće sigurnosti UN-a je 9. juna usvojilo novu rezoluciju o sankcijama Iranu i ponovo pozvalo ovu zemlju da obustavi aktivnosti oko obogaćivanja urana.