London
0

Iran bi mogao prekršiti pet rezolucija UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najava Irana da planira početi proces proizvodnje 20-procentnog nuklearnog goriva izaziva ozbiljnu zabrinutost, ocijenila je u nedjelju britanska vlada, upozorivši da bi time Teheran prekršio pet rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Izvještaj o tome da Iran namjerava proizvesti 20-postotno obogaćeno gorivo očito izaziva ozbiljnu zabrinutost. To bi značilo namjerno kršenje pet rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Morat ćemo razmotriti svoj odgovor zajedno s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i drugim zemljama – Francuskom, Njemačkom, kao i SAD-om, Rusijom i Kinom", navedeno je u saopćenju britanske vlade.

Nešto ranije je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad naložio Iranskoj organizaciji za atomsku energiju da počne proizvodnju nuklearnog goriva za reaktor u Teheranu, koji se koristi u znanstveno-istraživačke svrhe, prenio je Reuters.

"Zatražio sam od dr. Alija Akbara Salehija da počne proces proizvodnje 20-procentnog nuklearnog goriva korištenjem centrifuga", rekao je Ahmedinejad u govoru na izložbi laserske tehnologije, koji je izravno prenosila državna televizija.

On je kazao da Iran ima kapacitete za proces obogaćivanja urana koristeći lasersku tehnologiju, ne iznoseći detalje.

Iranski dužnosnici su u više navrata rekli da Iran može sam proizvesti 20-postotno obogaćeno gorivo, ako se ne postigne sporazum o nabavljanju goriva iz inozemstva.

IAEA je napravila nacrt sporazuma, prema kojem bi Iran poslao slabo obogaćeni uran u inozemstvo na daljnju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se iranske zalihe slabo obogaćenog urana smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Iran međutim ne prihvaća sporazum bez izmjena i insistira da količina slabo obogaćenog urana koja će biti poslana u inozemstvo u prvoj turi bude manja od 1.200 kilograma koliko traže svjetske sile.

"Dali smo Zapadu rok od dva do tri mjeseca za postizanje sporazuma. Ali oni su počeli igrati novu igru i zato sam sada dao instrukcije za proizvodnju goriva u našim centrifugama", rekao je Ahmadinejad, dodajući da i dalje ima prostora za pregovore.