Svijet
0

Iran bi mogao biti izložen vatri ako ne bude sarađivao

FENA
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei rekao je u intervjuu za Financial Times od srijede da Iran do kraja novembra treba da dostavi sve pojedinosti svog nuklearnog programa, inače bi mogao biti "ponovo izložen vatri" u slučaju nepoštivanja rokova.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je govorio u Beču, kazao je da je zatražio neka pojašnjenja o kapacitetima Irana u istraživačkom domenu i kapacitetu za prelazak na vojni domen.

"Rekao sam Irancima, to je odlučujuće. Morate se angažirate da surađujete. Ako to ne uradite, niko vas neće podržati", rekao je ElBaradei, pozivajući se na sporazum potpisan u augustu o kalendaru raspoređenom na nekoliko mjeseci, kako bi se do kraja godine razjasnili pojedini dijelovi iranskog nuklearnog programa.

ElBaradei je također rekao da, ako Iran ne ispuni svoje obaveze, a to su da do 22. novembra dostavi svoj izvještaj, on bi onda mogao biti "ponovo izložen vatri" međunarodne zajednice.

"Treba pokazati da Iran miroljubivo djeluje uz dobre namjere", rekao je on za ovaj ekonomski dnevni list.

Osim toga, ElBaradei je branio sporazum zaključen između svoje agencije i Irana vezano za izrađeni kalendar obaveza prema IAEA-i, tvrdeći da njime nije prekoračio svoje ovlasti.

U svom saopćenju objavljenom u petak, nakon sastanka u New Yorku, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Njemačka kao i Evropska unija odlučile su da sačekaju novembar a onda će predložiti UN-u pojačane sankcije protiv Teherana.