Svijet
0

Iran 2003. nudio SAD-u prekid podrške Hezbollahu i Hamasu

FENA
Iran je, nešto malo prije invazije na Irak 2003., predložio Sjedinjenim Državama da prekine podršku Hezbollahu i Hamasu u zamjenu za prekid neprijateljskog stava i ukidanje sankcija Islamskoj Republici, objavila je u srijedu televizija BBC.

Prijedlog, koji je Washington trebao odbaciti, formuliran je u tajnom nepotpisanom pismu koje je Washingtonu dostavljeno posredstvom Švicarske, čiju je kopiju dobio i BBC. Prema State Depratmentu, ovo pismo su odobrili najviši iranski dužnosnici, dodaje britanska televizija.

Iran u pismu predlaže da prekine pružati pomoć šiitskoj miliciji libanskog Hezbollaha, kao i islamističkom pokretu Hamas, da iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogao stabilizaciji Iraka, te obećava potpunu transparentnost svog nuklearog programa, precizira BBC.

U zamjenu, Iran je zatražio od SAD-a da odustane od neprijateljskog stava, da ukine sve sankcije Teheranu i uhapsi i vrati u Iran pripadnike organizacije Narodni mudžahedini.

Iranski pokret Narodni mudžahidini, glavna oružana opozicija islamskom režimu, borio se na strani bivšeg diktatora Sadama Huseina tokom osmogodišnjeg rata između Irana i Iraka.

Prema Lawrencu Wilkersonu, bivšem šefu kabineta državnog sekretara Colina Powella, State Department je povoljno razmotrio prijedlog, rekao je on na BBC-u.

Međutim, čim je "ponuda stigla u Bijelu kuću, ured potpredsjednika Dicka Cheneya ju je odbacio, držeći se pravila prema kojem s vragom ne treba praviti posao", rekao je Lawrence Wilkerson.

Bivši američki dužnosnik je dodao da su Iranci uostalom bili predložili State Departmentu, nakon intervencije u Afganistanu 2001., da predaju Amerikancima visoko rangirane pripadnike terorističke mreže al-Qaida u zamjenu za pomoć u lovu na pripadnike Narodnih mudžahedina.

Colin Powell i Lawrence Wilkinson nisu uspjeli utvrditi iz kojeg iranskog nivoa je proizašao ovaj prijedlog i odgovor nije uslijedio, saopćio je BBC.