SAD
0

Iraku predano 55 najbližih saradnika Saddama Husseina

FENA
SAD su predale iračkim vlastima tokom prethodna tri dana 55 nekadašnjih najbližih saradnika pogubljenog iračkog diktatora Saddama Husseina, ukljućujući i jednog od najpoznatijih -Tareqa Aziza, izjavio je zamjenik ministra pravde Iraka Busho Ibrahim.

Do predaje zatvorenika došlo je uoči prenosa kontrole nad pritvorskom jedinicom Camp Cropper s Amerikanaca na Iračane u četvrtak. Taj kazneni centar posljednji je objekat te vrste u Iraku koji kontrolišu američki vojnici, javio je AP.

  • Do danas smo dobili 55 zvaničnika bivšeg režima, glavni među njima je Tareq Aziz, a tu su i nekadašnji ministri za naftu i kulturu, rekao je Ibrahim i dodao da se među predatim Saddamovim saradnicima nalaze i bivši tajnik iračkog diktatora Abed Hmud, kao i ministri obrazovanja i trgovine.

Prema njegovim riječima, Amerikanci će u četvrtak predati Iračanima još zatvorenika, ali spisak njihovih imena za sada nije poznat iračkim zvaničnicima.

  • Husein Rashid Muhammad, visoki vojni zvaničnik u vrijeme Saddama Husseina i Sultan Hashim al-Taie, tadašnji ministar odbrane, nisu još predati, kazao je Ibrahim.

Iračani će od četvrtka,15. jula, preuzeti kontrolu nad Camp Cropperom, koji se nalazi u blizini bagdadskog aerodroma, a očekuje se i da Amerikanci predaju oko 1.600 zarobljenika koji se trenutno nalaze u njihovom zarobljeništvu.

Američki vojni zvaničnici ranije su saopćili da će, na zahtjev iračkih vlasti, oko 200 zatvorenika ipak ostati pod njihovom kontrolom.

Predaje zatvorenika dio su američkih planova da do augusta smanje broj trupa u Iraku na 50.000, a da do kraja iduće godine svi vojnici napuste tu zemlju.

Tareq Aziz (74), jedini hrišćanin u Saddamovom režimu, koji su uglavnom činili muslimani suniti, svjetskoj javnosti je poznat kao ministar vanjskih poslova Iraka za vrijeme invazije na Kuvajt 1990. godine, koja je uzrokovala Zalivski rat.

Nešto kasnije vršio je dužnost zamjenika premijera te zemlje i u tom svojstvu je, kao član delegacija, često predstavljao Irak u svijetu.

Ostalo je zabilježeno da njegov sastanak s američkim državnim tajnikom Jamesom Bakerom u Ženevi u januaru 1991. godine, s ciljem izbjegavanja Zalivskog rata, nije urodio plodom.

Aziz se 2003. godine, samo nekoliko sedmica prije američke invazije na Irak, sastao s papom Ivanom Pavlom II u namjeri da spriječi sukob.

Poslije dva odvojena suđenja bivšim članovima diktatorskog režima, Aziz je osuđen na 22 godine zatvora.

U januaru je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen u bolnicu u Baladu, 65 kilometara sjeverno od Bagdada.