Svijet
0

Irak želi da kurdski separatisti napuste zemlju

FENA
Irak želi da kurdski separatisti koji imaju baze na sjeveru Iraka napuste tu zemlju što prije, izjavio je u četvrtak irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

Zebari je u intervjuu agenciji Reuters kazao da iračka vlada nije zadovoljna što je turski parlament ove sedmice donio odluku da odobri vojnu akciju preko granice i ulazak turskih vojnika u sjeverni Irak kako bi suzbili nasilje pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK).

On je rekao kako ne očekuje da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju širih razmjera i dodao da će to najvjerovatnije biti samo zračni udari po pozicijama PKK-a na teritoriji sjevernog Iraka.

"PKK nema odobrenje iračke vlade kao ni vlade kurdske regije za svoje prisustvo. Iračka vlada je zatražila od PKK-a i drugih vojnih grupacija da napuste Irak", rekao je Zebari.

"Naš formalni zahtjev je da oni napuste iračko tlo i ostave irački narod te da nam ne donose više problema nego što ih već imamo", kazao je šef iračke diplomatije i dodao da je Kurdistan stabilna regija i da nije u interesu bilo koje strane da prijeti njegovoj stabilnosti.

Zebari je rekao da bi pripadnici PKK-a trebalo da napuste Irak što prije.

"Turska odluka ne pomaže tursko-iračkim odnosima, posebno pošto daje turskim snagama dozvolu da naruše suverenitet druge zemlje", ocijenio je Zebari.

Ranije u četvrtak više hiljada iračkih Kurda izašlo je na ulice gradova u sjevernom Iraku da bi protestiralo protiv odluke turskog parlamenta da odobri slanje trupa preko granice s Irakom.