Svijet
0

Irak: Zarqawi na čelu vojne akcije otpora

FENA
"Otpor" u Iraku zamijenio je Jordanca Abu Mussaba al-Zarqawija jednim Iračanom na čelu ustanka i postavio ga za vođu vojnih akcija, daleko od svake politike, izjavio je u nedjelju u Ammanu sin Abdullaha Azzama, idejni vođa šefa Al-Qaide Ossame bin Ladena.

"Visoki komandant otpora u Iraku zatražio je od Zarwqawija da odustane od političke uloge i da se postavi na čelu vojne akcije, zbog nekoliko počinjenih grešaka, koje su dale negativnu sliku o otporu", rekao je Hudayfa Azzam, koji kaže da je u kontaktu s "iračkim otporom", javio je AFP.

On je izjavio da se "Zarqawi povinovao tim naredbama i da je otpor prije dvije sedmice izabrao Iračana Abdullaha ben Racheda al-Baghdadija, da ga zamijeni na čelu ustanka".

Hudayfa Azzam (35) čiji je otac poznat kao "emir mudžahidina" izjavio je da "redovno prima informacije iz vrlo pouzdanih izvora o otporu u Iraku".

Prema njegovim riječima, "Zarqawi je počinio nekoliko političkih grešaka a komanda otpora unutar i van Iraka, posebno imami, su ga kritikovali i nakon dugih pregovora zahtijevali da se on posveti isključivo vojnom dijelu akcija.

Azzam je naveo kao greške to što je "Zarqawi formirao neovisnu organizaciju Al-Qaide u Iraku i dozvolio sebi da govori uime iračkog naroda i otpora, dok ta uloga isključivo pripada Iračanima".

"Zarqawi se obavezao da neće više voditi operacije protiv susjeda Iraka, nakon što ga je kritikovao otpor zbog operacija smatranih kao "kršenje šerijata", dodao je Azzam.

Abdullah Azzam, ubijen 1989. u Afganistanu, porijeklom je Palestinac.