Svijet
0

Irak: Vojska oslobodila otete studente

FENA
Iračka vojska oslobodila je 42 studenta koje je ranije u nedjelju otela naoružana grupa ljudi u Mosulu, na sjeveru zemlje, saopćio je neimenovani izvor iračkog ministarstva odbrane.

Neimenovani predstavnik ministarstva odbrane potvrdio je agenciji DPA da su svi oteti studenti oslobođeni u operaciji iračke vojske koja je pokrenuta ubrzo nakon njihove otmice.

Naoružani napadači su oteli studente iz autobusa koji su presreli na glavnom autoputu između Bagdada i Mosula, glavnog grada provincije Ninive.

Otmičari su na lažnoj kontrolnoj tački zaustavili dva autobusa sa studentima, ali je vozač jednog autobusa uspio da odveze studente i pobjegne otmičarima.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu, ali sumnja se da je to izveo sunitski ogranak Al-Qaide, koji se pregrupirao na sjeveru Iraka, nakon što je nizom ofanziva iračke vojske istisnut iz zapadne provincije Anbar i glavnog grada Bagdada.

Riječ je o jednoj od najvećih otmica velikog broja talaca od početka intervencije američke vojske u Iraku u martu 2003. godine.

U međuvremenu je broj žrtava sukoba između američkih snaga i iračkih pobunjenika u bagdadskoj šiitskoj četvrti Sadr Cityju porastao sa pet na 20, saopćili su izvori iz bolnice.

Sadr City je uporište sljedbenika Mahdijeve vojske, milicije radikalnoga šiitskog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra.