Svijet
0

Irak: U američkoj akciji ubijeno 26 Iračana

FENA
Irački premijer Nuri al-Maliki osudio je američki subotnji napad na sirotinjsku bagdasku četvrt Sadr City, za njega politički osjetljivo područje, u kojem su američke snage tragale za pobunjenicima povezanim s Iranom, što je izazvalo sukobe u kojima je poginulo 26 Iračana, saopćila je američka vojska.

Također je rečeno da su svi ubijeni u borbama bili naoružani borci, te da su neki od njih pucali krijući se iza civilnih automobila. Stanovnici su kazali da je osam civila ubijeno u svojim domovima, ljutito optuživši američke trupe za nekontroliranu pucnjavu u napadu pred zoru, javlja AP.

Sadr City je najveća bagdadska šiitska četvrt, u kojem živi oko 2,5 miliona ljudi, što ovaj napad čini potencijalno sramotnim za al-Malikijevu šiitima predvođenu vladu.

Ovaj distrikt je također uporište Mahdi vojske, milicije lojalne antiameričkom imamu Muqtadi al-Sadru, koji je nakada bio al-Malikijev saveznik

"Iračka vlada u potpunosti odbacuje američke vojne operacije... počinjene bez prethodnog odbrenja iračke vojne komande", kazao je Al-Maliki u saopćenju povodom upada u Sadr City. "Svako ko prekrši naredbe vojne komande suočit će se s istragom."

Al-Maliki je prošle godine zabranio vojne operacije u Sadr Cityju bez njegovog odobrenja, nakon žalbi njegovih šiitskih saveznika. Ova zabrana frustrira američke komandante koji pokušavaju slomiti Mahdi vojsku, koju krive za sektaška ubijanja.

Al-Maliki se kasnije složio da nijedno područkje grada ne bude nedostupno, nakon što je američki predsjednik Bush naredio pojačavanje snaga u Iraku kao dio sigurnosnih operacija u Bagdadu.