Antikvitet od nacionalnog značaja
0

Irak traži da britanski vojnik vrati Saddamovu bronzanu stražnjicu

Sarajevo-x.com
Trenutak rušenja Saddamove statue
Trenutak rušenja Saddamove statue
Bivši britanski vojnik koji je uzeo stražnji dio bronzane statue nekadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina morat će ga vratiti po nalogu Iračke vlade.

Nigel Ely (52) je osiguravao snimateljsku posadu u aprilu 2003. godine dok su snimali ushićene Iračane koji su slavili rušenje velikog kipa u Bagdadu. Nigel je tom prilikom pokupio komad od 60 cm, koji je činio diktatorovu stražnjicu, i odnio ga u Veliku Britaniju.

Sada Iračka vlada tvrdi da taj komad metala predstavlja antikvitet od nacionalnog značaja i traži da bude vraćen ili će bivši vojnik odgovarati za krađu. Nigela je već saslušala britanska policija nakon što je iračka ambasada uputila zvaničan prigovor. On je, međutim, pretvorio stražnjicu u umjetničko djelo i kaže da ga to sada čini zakonskim vlasnikom. Prošle godine je to "djelo" pokušao prodati na aukciji, ali bez uspjeha, piše britanski tabloid The Sun.

"Kada sam ga uzeo, to je bio samo komad metalnog otpada, a ja sam njegovom prodajom pokušao namaći novac za pomoć vojnicima. Ako bi Iračani to isto učinili u dobrotvorne svrhe bio bih sretan da to čujem", kazao je on. Policija je potvrdila da provodi istragu u vezi s ovim slučajem.