Svijet
0

Irak: SAD regrutira 20.000 civila za policiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od zapovjednika vojnih operacija savezničkih snaga u Iraku rekao je za BBC da su Sjedinjene Države regrutirale 20.000 civila koji će se dobrovoljno priključiti snagama iračke policije u "sigurnosno najosjetljivijim dijelovima zemlje".

General Raymond Odierno je rekao da tri četvrtine dobrovoljaca čine suniti, na šta su kritičari smjesta reagirali tvrdeći kako prijeti opasnost da policijske snage postanu sunitske milicije u malome i dovedu do porasta vjerskog nasilja širom Iraka.

Izvještač BBC-a je javio kako su Amerikanci istovremeno priznali da se radi o "rizičnoj strategiji", ali i da su saopćili kako je nedavno povećanje broja američkih trupa u Bagdadu prvi put dovelo do toga da se suniti sami nude da štite od napada pobunjenika naselja u kojima žive.

General Odierno također je rekao da bi do kraja godine britanske trupe u Basri, na jugu Iraka, trebalo da svoje ingerencije prenesu na iračke sigurnosne snage.

Američki general je naglasio kako će konačna odluka o tome da li će do primopredaje doći biti donijeta sljedećeg mjeseca i naglasio da američke snage neće poslati svoje trupe u Basru nakon što se se Britanci budu povukli.

S druge strane, Jack Kinn, vojni savjetnik zapovjednika američkih snaga u Iraku Davida Petraeusa, izjavio je da je "frustriran" zbog ponašanja britanskih trupa na jugu te zemlje.

On je rekao da se britanski vojnici mnogo više bave obukom iračkih trupa nego što nadziru sigurnosnu situaciju u regiji koja "polako izmiče nadzoru".

Kinn je dodao i da su Sjedinjene Države "naučile važnu lekciju u Iraku".

"Bolna lekcija koju smo naučili od 2003. jeste da smo od početka znatno potcijenili broj pobunjenika u Iraku i njihove aktivnosti. Potcijenili smo neprijatelja - zaletjeli smo se da pronađemo političko rješenje prije nego što je zemlja za to bila spremna. Predsjednik Bush je to shvatio, i to je jedan od razloga zbog kojih je odlučio da pošalje dodatne trupe u Irak", kazao je on.

Predsjednik George W. Bush je rekao kako je "osnovno pitanje to da li će iračka vlada odgovoriti na zahtjeve iračkog naroda": "U slučaju da to ne učini, onda je na iračkim glasačima, a ne na političarima u SAD-u, da odluče o budućnosti svojih vođa", rekao je Bush.

Američki predsjednik je to rekao u Kanadi, gdje je prisustvovao samitu sjevernoameričkog udruženja za slobodnu trgovinu, koje čine SAD, Kanada i Meksiko.

Bivši glasnogovornik iračke vlade, sada zaposlen u Nacionalnoj fondaciji za demokratiju u Washingtonu, Lait Kubba, misli da će kritike izrečene na račun iračke vlade izazvati zabrinutost u Bagdadu, naročito među šiitima i da su Bushove kritike "nepravedno usmjerene na premijera Al-Malikija".

"Mislim da je premijeru Al-Malikiju dodijeljen nemoguć zadatak. On nema svoj blok, a stoji na čelu vlade kojom rukovode tri bloka - Kurdi, šiiti i suniti. Mislim da je on na milosti i nemilosti tih blokova koji će ga smijeniti kada se dogovore oko njegove zamjene. Mislim da je problem u njegovom nasljedniku. Da je on pronađen, Maliki bi već otišao", kaza je Kubba.

Kubba je dodao da problem nije u ličnosti premijera, već u činjenici da je sam sistem organiziran tako da ne može uspjeti.

On smatra kako je sistem tako postavljen da je ostavljen na milost i nemilost blokovima koji igraju "na sve ili ništa" - njihov krajnji cilj je podjela zemlje, i on kaže da ne vidi kako bi ti blokovi mogli formirati jedinstvenu vladu.