Svijet
0

Irak, SAD i Turska dematiraju vijesti o upadu na sjeveru Iraka

FENA
Washington
Washington
Vlada u Bagdadu je u srijedu saopćila da nema informacije o turskim vojnim operacijama na sjeveru Iraka, a te vijesti demantiraju i turska vlada i američki zvaničnici u regionu koji kažu da tamo "nema novih aktivnosti".

"Turska vlada i američki zvaničnici na terenu tvrde da se to ne dešava", rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće na samitu Grupe osam u Heiligendammu reagirajući na nepotvrđene izvještaje da je hiljade turskih vojnika upalo u sjeverni Irak.

Upad turskih snaga u sjeverni Irak demantirali su i zvaničnici lokalnih vlasti u autonomnoj oblasti na sjeveru Iraka, a te informacije nije mogao potvrditi ni zvaničnik turskog generalštaba.

Kako su javile agencije, više hiljada turskih vojnika je u srijedu prešlo granicu s Irakom u potjeri za kurdskim gerilcima, saopćili su turski sigurnosni zvaničnici.

Upad na teritoriju Iraka ima ograničen obim i ne predstavlja upad velikih razmjera o kakvom su turski lideri razgovarali proteklih sedmica, rekli su ti zvaničnici agenciji AP, tražeći anonimnost jer nemaju dozvolu da govore za medije.

Portparol američke vojske u Bagdadu rekao je da ne može potvrditi informacije o upadu turskih vojnika u sjeverni Irak, ali da provjerava te informacije, navela je agencija AP.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari i drugi zvaničnici iračke vlade su rekli da ne mogu da potvrde vijesti o upadu turskih vojnika u sjeverni Irak.

"Bilo je periodičnog granatiranja, manjih prekršaja na granici koje smo zabilježili i obavijestili tursku stranu, ali stvarno nismo zabilježili neku veću operaciju duž granice", rekao je Zebari u telefonskoj izjavi američkoj agenciji ponovivši da se iračka vlada protivi bilo kakvoj operaciji turskih snaga u sjevernom Iraku.

Kurdski gerilci iz Radničke partije Kurdistana bore se za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske. Od 1984. godine kada je počeo sukob turske vojske i kurdskih pobunjenika poginulo je više od 30 hiljada ljudi.

Posljednji masovni upad turskih snaga u sjeverni Irak zabilježen je1997., kada je Ankara u napad na utočišta kurdskih gerilaca poslala 50.000 vojnika.

Turska traži od SAD-a i iračke vlade da spriječe upade kurdskih gerilaca sa sjevera Iraka na teritoriju Turske i gdje napadaju turske vojnike.