Zbog terorizma
0

Irak: Pogubljena 21 osoba u jednom danu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračke vlasti pogubile su 21 osobu, među kojim i tri žene osuđene na smrt zbog terorizma, izjavio je ministar pravde Iraka, javlja CNN.

Zatvorenici su osuđeni na smrt u ponedjeljak, iako su Ujedinjeni narodi pozivali iračke vlasti da donose umjerene presude.

Blizu 90 osoba pogubljeno je od novembra prošle godine, podaci su UN-a. U prvih 40 dana 2012. godine ubijeno je 65 osoba.

"Naša glavna briga je to za šta su oni ustvari osuđeni? Sam pojam terorizma nam ne govori mnogo. Kakvo su suđenje ovi ljudi imali? Imamo podatke da su mnoga suđenja veoma problematična, naročito u osiguravanju advokata za optužene", rekao je Joe Strok, direktor Human Rights Watcha za Srednji istok.

Ranije ove godine, UN-ov visoki komesar za ljudska prava Navi Pillay je rekla kako je šokirana izvještajima o masovnim pogubljenima.

"I da su sprovedena najpoštenija suđenja ovo bi bio zastrašujući broj pogubljenja u jednom danu", rekla je Pillay i dodala "Ono što je uznemirujuće je da nemamo izvještaj ni o jednom pomilovanju, iako imamo dokumentovane slučajeve iznuđivanja priznanja".