Svijet
0

Irak: Pobunjenici napali i treći most u nekoliko dana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osumnjičeni sunitski pobunjenici u utorak su izveli bombaški napad na most iznad najvećeg autoputa koji povezuje sjever i jug zemlje i teško ga oštetili - u trećem napadu u nekoliko dana na važne prometne arterije.

Napad se desio oko 50 kilometara južno od Bagdada i samo desetak kilometara južno od mosta koji je u nedjelju srušio, kako se vjeruje, vozač-samoubica u kamionu. Tri američka vojnika koja su stražarila pokraj mosta ubijena su u nedjeljnoj eksploziji, javio je AP.

Eksplozija u 7.30 sati u utorak - za koju se ne vjeruje da je djelo bombaša-samoubice - pogodila je most koji povezuje sela Al-Qariya al-Asriyah i Al-Rashayed u sjevernoj pokrajini Babil. Nije javljeno o povrijeđenima.

Oko 60 posto mosta je oštećeno, a automobili su mogli prelaziti preko njega samo u jednoj traci, saopćila je policija. Ruševine mosta, međutim, pale su na brzi autoput ispod njega koji povezujer sjever i jug, otežavajući napore da se ponovno otvori glavna prometna arterija zatvorena nakon nedjeljne eksplozije koja je ostavila gomilu betona na putu.

U ponedjeljak je kamion-bomba uništio most koji je od ključnog značaja za saobraćaj preko rijeke Dijala u Bakubi, 50 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Nije bilo žrtava, ali vozila su prisiljena da se kreću obilaznom cestom kroz teritoriju pod kontrolom Al-Qaide kako bi došla do važnijih obližnjih gradova.

Bakuba je prijestonica pokrajine Dijala, koja je puna boraca Al-Qaide. Ti militanti su protjerani iz Bagdada tokom četveromjesečne američke sigurnosne operacije a iz pokrajine Anbar, zapadno od prijestonice, protjerala su ih sunitska plemena koja su ustala protiv te terorističke grupe.