Svijet
8

Irak: Otkriveno 40 antičkih nalazišta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iračke arheološke ekipe su otkrile na jugu zemlje 40 antičkih nalazišta iz perioda Sumera, Akadiena i Babilonaca, koji datiraju iz perioda 6000. do 1000. godine stare ere, izjavio je zvaničnik odgovoran za iračke antikvitete.

"Ekipe koje rade od 2010. godine otkrile su 40 arheoloških nalazišta iz sumerskog arkadijskog i babilonskog perioda", izjavio je za agenciju AFP Amer el-Zaidi, koji se nalazi na čelu inspekcije za antikvitete u pokrajini Dhi Qar.

Nalazišta, koja nisu u potpunosti još pretražena, nalaze se u oblastima El-Šatra, El-Diwaja, El-Rifai, El-Nasr i El-Fajr u pokrajini Dhi Qar.

S ovim novim otkrićima broj arheoloških nalazišta iznosi 1.240 u ovoj pokrajini. Od američke invazije 2003. godine i pada Sadama Huseina, arheološka istraživanja su daleko od toga da budu prioriteti vlade, uprkos 12.000 nalazišta u zemlji.

U 2006. i 2007. godini Irak je bio razoren u sektaškim borbama u kojima su bili deseci hiljada mrtvih. Otada se intenzitet oštrih borbi umanjio, ali su napetosti i dalje velike, a mrtvi su još brojni.