Svijet
0

Irak: Otkrivena masovna grobnica iz vremena Saddama Huseina

Anadolija
U iračkoj oblasti Busai, nedaleko od grada Semavea, otkirivena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 56 ljudi, ubijenih u vrijeme vladavine Saddama Huseina u toj zemlji.

Ministar za pitanja žrtava bivših režima pri Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka, Aram Ahmet, izjavio je da su u masovnoj grobnici otkrivena tijela 56 osoba ubijenih u vrijeme vladavine Saddama Huseina. 

On je u bolnici Shores, gdje su dopremljena ekshumirana tijela, rekao kako su radovi na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz te masovne grobnice započeli prije deset dana, a grobnica je pronađena nakon anonimne dojave.

Prema njegovim riječima, radi se o tijelima robijaša Kurda, iz zatvora Nugreselam.

"Zatvor Nugreselam postoji od 1960. do danas. Tokom pokreta Enfal, 1988. godine veliki broj Kurda je tamo odveden. Pronađeni ostaci odjeće svjedoče da tijela pripadaju uglavnom njima. Taj zatvor poznat je u narodu kao 'put smrti', zbog okrutnih mučenja koja su tamo provođena. Došli smo i do saznanja da su žrtve ubijane gladne i da su umirale u strašnim mukama. Neki su čak i živi zakopani. Među žrtvama ima žena, djece i staraca. Nakon utvrđivanja identiteta oni će biti sahranjeni na dostojanstven način", pojasnio je. 

Ministar Ahmet je dodao da "nažalost i nakon 25 godina još uvijek nailazimo na tijela naših sunarodnjaka".

"Kao kurdska uprava, mi nećemo odustati od slučaja u vezi sa masovnim grobnicama, a porodice žrtava tražit će odštetu", poručio je.