Među njima i starci
0

Irak oslobodio stotine nevinih zatvorenika nakon sunitskih demonstracija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Irak je od prošle sedmice oslobodio više od 300 zatvorenika, a jedan ministar se u ponedjeljak ispričao za nepravedno zatvaranje i tako odgovorio na ključni zahtjev sunitskih demonstranata koji su se prije nekoliko sedmica mobilizirali protiv šitskog premijera.

Ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak oslobodilo 178 zatvorenika, izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva Haidar el-Sadi, nakon čega je broj oslobođenih zatvorenika od prošle sedmice porastao na 335.

Među oslobođenim zatvorenicima je izvjestan broj starijih ljudi, izjavio je jedan novinar agencije AFP koji je prisustvovao njihovom oslobađanju.

"Izvinjavam se u ime iračke države svima koji su uhapšeni i zatvoreni. Kasnije se saznalo da ste nevini", izjavio je dopremijer Husein Šahristani na konferenciji za štampu, saopćivši da su zatvorenici oslobođeni.

"Zahtijevam od svih iračkih snaga sigurnosti da ne hapse ljude u žurbi nego da se koncentrišu na prave zločince koji su počinili zločine protiv Iračana", dodao je on.

Sunitska manjina organizira okupljanje već tri sedmice tražeći oslobađanje zatvorenika i poništenje antiterorističkih zakona koje je vlada, u kojoj dominiraju šiiti, koristila da nepravedno zatvori pripadnike njene zajednice.

Protesti su počeli nakon hapšenja, 20. decembra, devet čuvara ministra finansija Rifa El-Isavija, koji je sunit. Isavi je član laičkog bloka Irakija, formacije koju podržava sunitska manjina i koja je dio vlade, ali kritički raspoložena prema premijeru Nuriju el-Malikiju.