Svijet
0

Irak "oduševljen" viješću o smrti Bin Ladena

FENA
Hoshyar Zebari
Hoshyar Zebari
Smrt najpoznatijeg svjetskog teroriste i najtraženijeg čovjeka na svijetu i dalje izaziva reakcije iz svijeta, među kojima prevladavaju pohvale i izrazi zadovoljstva, pa je i iračka vlada objavila kako je "oduševljena" tom viješću, prenose agencije.

"Poput brojnih svjetskih zemalja, oduševljeni smo time što je došao kraj njegovim devijantnim stajalištima i ideologiji", izjavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

"Zbog tog su čovjeka i njegove terorističke organizacije Iračani mnogo tog propatili. Zbog njegove su ideologije tisuće Iračana ubijene", dodao je. Također je ocijenio da "ako Al-Qaida i ne nestane u potpunosti, to je veliki udarac toj organizaciji".

"Irak pozdravlja smrt Osame bin Ladena", rekao je savjetnik iračkog premijera Ali al-Musawi, dodavši kako će "to značiti početak kraja sektaškog načina mišljenja".

Zemlja u kojoj je Osama rođen, Saudijska Arabija, izrazila je nadu da će njegova smrt pridonijeti međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Saudijska novinska agencija objavila je kako je "službeni izvor u ime kraljevstva Saudijske Arabije izrazio nadu da će uklanjanje vođe terorističke organizacije Al-Qaide biti korak naprijed prema potpori međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma", dodajući kako se Rijad nada i tome da će se sad raspasti Al-Qaidine ćelije i izbrisati njezina pogrešna militantna politika.

"Operacija protiv Osame bin Ladena... nesumnjivo je strahoviti udarac Al-Qaidi i njezinim članovima", saopćilo je zapovjedništvo međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) koje pružaju potporu vlastima u Kabulu u njihovoj borbi protiv pobunjenih talibana, svrgnutih s vlasti u toj zemlji u operaciji provedenoj zbog napada na SAD 11. septembra 2001. koje je osmislio upravo Osama bin Laden.