Svijet
0

Irak: Objavljene snimke mrtvog Sadama Huseina

FENA
Privatna iračka televizija prikazala je u subotu oko podneva snimke mrtvog Sadama Huseina čije je tijelo, odmah nakon pogubljenja vješanjem, umotano u bijelu plahtu, a prikazano je i oko 20 sekundi filmskog materijala prije samog pogubljenja.

Bivši irački predsjednik pogubljen je u vojarni iračke vojne obavještajne službe u Kadhamiyi, na sjeveru Bagdada.

"Otvor na podu se otvorio i njegovo je tjelo je smjesta palo u rupu. Bio je mrtav u trenutku", izjavio je Sami Al-Askari, suradnik premijera Nurija al-Malikija.

Na mjestu pogubljenja nije bilo stranaca, kazao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Moffaq al-Roubai.

"Amerikanci su ostali izvan mjesta pogubljenja", kazao je al-Roubai.

Prema njegovim riječima, Sadam se nije opirao."Popeo se mirno na vješala bez da je išta rekao. Bio je odlučan i hrabar. Imao je uz sebe primjerak Kurana i zamolio da ga pošaljemo jednoj osobi. Ljudi su zapisali ime te osobe i obećali da će Kuran stići do primatelja", ispričao je al-Roubai.

Prije nego će mu staviti omču oko vrata, Sadam je odbio da mu se stavi kukuljica. Prije omče, oko vrata mu je stavljena crna marama. Sadam je i tada bio miran, nije pokazivao znakove panike, nervoze ili straha. Ruke su mu bile zavezane na leđima. Te su scene prikazane na televiziji ali ne i samo vješanje.

Prema riječima suca Mounira Haddada, njegove posljednje riječi su bile upućene iračkom narodu koji je pozvao da ostane ujedinjen i da ne vjeruje šijitskoj koaliciji na vlasti, da bi, u krajnjem prkosu, poručio: "Nikoga se ne bojim".

Smrt je službeno proglasio liječnik Jawad Abdul-Aziz Al-ZubaidiIdentitet, krvnika nije objavljen.

Tijelo Sadama Huseina moglo bi biti predano "njegovoj obitelji kako bi se obavio ukop", kazao je al-Roubai.