Komitet za zaštitu novinara
0

'Irak je najopasnija zemlja za novinare'

FENA
Šestu godinu zaredom Irak je najopasnija zemlja na svijetu za novinare, s 11 od ukupno 41 poginulog novinara u 2008. godini, objavio je u četvrtak Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku.

Širom svijeta CPJ je utvrdio da je ubistvo 41 novinara tokom 2008. u direktnoj vezi s njihovim radom. Ta brojka pokazuje pad u odnosu na 65 ubijenih prošle godine. Komitet istražuje još 22 smrti kako bi utvrdio jesu li povezane s novinarskim radom.

Ubistvo ostaje vodeći uzrok smrti novinara zbog njihova posla, što potvrđuje podatak da je 28 ubijenih u 2008. bilo meta napada.

Visoko na popisu je i Hrvatska s ubistvom Ive Pukanića i Nike Franjića u eksploziji podmetnute bombe.

Ivo Pukanić, vlasnik hrvatskog političkog sedmičnika "Nacionala", ubijen je bombom postavljenom pod njegov automobil. Direktor marketinga tog lista Niko Franjić, također je poginuo u napadu, navodi CPJ u saopćenju.

CPJ je objavio i zaseban popis ubijenih novinskih djelatnika u 2008., na kojem su, uz Niku Franjića, još dva Iračana. U bilješci o smrti Pukanića i Franjića CPJ ističe brzu reakciju hrvatskih vlasti u istrazi napada i hapšenju osumnjičenih, prenijela je Hina.

Smanjenje broja novinarskih pogibija u svijetu u velikoj se mjeri može pripisati Iraku, gdje je broj smrti pao na trećinu, u odnosu na rekordna 32 ubijena novinara u 2007. i u 2006. godini. Pad broja ubijenih novinara u razmjeru je s ukupnim poboljšanjem sigurnosnih uvjeta u Iraku, kazali su novinari za CPJ.

Svi novinari ubijeni u Iraku u 2008. bili su izvjestitelji domaćih medija, a ubijena su i dva medijska djelatnika. Od početka rata u martu 2003. u Iraku je ubijeno 136 novinara i 51 medijski djelatnik, što ga čini najsmrtonosnijim oružanim sukobom za novinare u novijoj povijesti.

Popis ubijenih novinara u 2008. odražava promjenu kriznih žarišta u svijetu, s visokim brojem ubijenih u nesigurnim područjima Azije i Kavkaza. Sukobi u Pakistanu, Afganistanu, Šri Lanki i Indiji zajedno su odnijeli živote 13 novinara, navodi CPJ.

Tri novinara ubijena su u petodnevnom augustovskom ratu između Gruzije i Rusije oko separatističke gruzijske regije Južne Osetije, a još tri u građanskim nemirima u Tajlandu.

Više od 90 posto ubijenih u 2008. bili su lokalni novinari koji su radili za lokalne, regionalne ili međunarodne medijske kuće.

Po dvojica novinara ubijena su ove godine u Rusiji i Filipinima, a CPJ ističe kako 17-godišnje istraživanje pokazuje da su te dvije zemlje među najopasnijima za novinare, i među najgorima po rješavanju ubistava.

Sedam novinara ubijeno je u borbenim situacijama, uključujući Reutersova kamermana Fadela Shanu, ubijena granatom izraelskog tenka dok je snimao u Pojasu Gaze, usprkos tome što je nosio oznaku PRESS na prsluku i što je izašao iz vozila s oznakom TV.

Šest novinara poginulo je na opasnim zadacima, kao što su nemiri i ulični protesti.

Meksiko, Bolivija i Kambodža također su na popisu zemalja u kojima su ove godine ubijeni novinari.

CPJ, osnovan 1981. kao neprofitna udruga, prikuplja podatke i analizira pogibije novinara svake godine, primjenjujući stroge kriterije za svaki unos na popis ubijenih, neovisno istražujući i provjeravajući okolnosti svake smrti.

CPJ smatra da je smrt povezana s poslom samo kada je njegovo osoblje sigurno da je ubistvo izravna posljedica njegova ili njezina rada, u unakrsnoj vatri ili na opasnom zadatku.

Ako su motivi ubistva nejasni, no moguće je da je smrt povezana s poslom, CPJ slučaj vodi kao "nepotvrđen" i nastavlja istragu. CPJ na svoj popis ne stavlja novinare koji su umrli od bolesti ili u prometnim ili avionskim nesrećama. Druge novinarske organizacije, koje koriste drukčije kriterije, znaju izvijestiti o većem broju novinarskih smrti od CPJ-a.