Svijet
0

Irak i Iran započeli vojne pregovore

NINA
Iran i Irak započeli su danas vojne pregovore na visokom nivou, prvi put poslije 25 godina otkad su te dvije susjedne zemlje zaratile 1980., zalažući se za mir i sigurnost u regiji.

Irački ministar odbrane Sadun el Dulaimi okarakterizirao je susret u Teheranu sa svojim iranskim kolegom admiralom Alijem Shamkanijem kao "proboj" poslije desetljetnog nepovjerenja koje datira iz razdoblja iransko-iračkog rata, od 1980. do 1988.

"Do danas nismo imali nikakve odnose, tako da postoje mnoge stvari o kojima se treba razgovarati", izjavio je Shamkani poluslužbenoj iranskoj studentskoj novinskoj agenciji ISNA.

El Dulaimi je naglasio da je cilj Iračana uvjeriti "iransku braću" da je Irak izvor dobra, a ne zla i da Irak želi biti stup mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Irački dužnosnici su otpočetka angloameričke invazije na tu zemlju u martu 2003. često kritizirali Iran da šalje borce i oružje u Irak da bi izazivali nestabilnost u toj zemlji, podsjetila je agencija Reuters.

Ipak, dužnosnici dviju zemalja nisu danas spominjali te probleme. "Današnji razgovori trebali bi zaliječiti rane iz prošlosti i započeti budućnost zasnovanu na prvobitnim odnosima Irana i Iraka", objasnio je Shamkani i izrazio nadu da će Dulaimijev posjet pomoći proširenju bilateralnih veza dviju zemalja.

Sljedeće sedmice u Teheran bi trebalo doputovati velika iračka delegacija predvođena premijerom Ibrahimom al Jaffarijem.