Sirijci zimu provode u šatorima
2

Irak: Glad i bolesti u izbjegličkom kampu Dohuk

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U potrazi za sigurnijim i mirnijim mjestom za život, veliki broj sirijskih izbjeglica nalazi se u izbjegličkom kampu u gradu Dohuk u Iraku gdje se suočavaju sa oštrom zimom i teškim zdravstvenim stanjem djece.

U izjegličkom kampu, koji se nalazi 15 kilometara od grada Dohuk u sjevernom Iraku, živi oko 40 hiljada sirijskih izbjeglica. U kampu koji je posjetila ekipa agencije Anadolija mogu se vidjeti djeca koja bosih nogu hodaju po snijegu, dok žene u dubokim čizmama čiste snijeg i peru veš u plasitčnim posudama.

Za agenciju Anadolija su kazali kako se osjećaju sigurnije u kampu nego u svojim domovima u Siriji, ali da su, ipak, životni uslovi u kampu vrlo teški.

Napominju da im veliki problme predstavlja činjenica da nema dovoljno hrane za djecu te se tako vrlo brzo i razbolijevaju od iznemoglosti i iscrpljenosti.

Fatma Ahmet (50) je kazala kako se njihovo stanje dodatno pogoršalo s dolaskom zime. “Ali mi nemamo drugog izbora. Pokušavamo nekako da preživimo u ovim teškim uvjetima. I mi nismo ovo očekivali da ćemo živjeti u ovako bijednim uslovima, ali šta sad”, pita se ova Sirijka.

“Ne možemo od hladnoće ni da spavamo, a hranu pravimo od bilo čega što pronađeno i sakupimo. U kanisterima donosimo vodu. Čitav dan moramo čistiti snijeg da nam ne bi ulazio u šatore. Tople vode nema skoro nikako. A kada peremo posuđe smrznu nam se ruke”, kazala je Ahmet.

Napominje da su im noći najgore, jer je tada mnogo hladnije i mnoga djeca se tako i prehlade.

“Noći su obično mnogo hladnije i sve se zaledi u šatoru. Na spužvama, koje su i same zaleđene, spavaju nam djeca. I mnoga od njih su se tako i razboljela. Gledam vlastitim očima kako mi djeca obolijevaju”, ispričala je ova Sirijka za agenciju Anadolija.

Na kraju su kazali da svaki dan dolaze nove grupe izbjeglica iz Sirije, alii da se nadaju da će uskoro Bashar al-Assad otići sa vlasti te da će moći u miru i slozi da žive u svojoj domovini.