Svijet
5

Irak: Cijena za djevojku iz zajednice Jazidi 500 eura

FENA
Ekstremisti Islamske države (IDIL) objavili su novi video snimak, na kojem pričaju o tome kako su kupovali žene i djevojke iz manjinske zajednice Jazidi i prodavali ih kao seksualno roblje, pošto su ih ranije oteli u Iraku.

Video postavljen na YouTubeu, prikazuje pripadnike IDIL-a kako opušteno ćaskaju o tome kako trguju ženama.

"Danas je pijačni dan za roblje. Danas je, s božjom pomoći, dan za distribuciju", kaže mladi terorista na početku snimka.

Listovi "Indipendent" i "Telegraph", ocjenjuju da, iako video izgleda kao gruba šala, u njemu očigledno ima i istine.

Jedan od boraca na snimku izjavljuje da bi za Jazidi devojku platio "tri novčanice" ili dao svoj pištolj, dok drugi nudi "pet novčanica", pri čemu se pod novčanicom misli na 100 eura.

Pripadnici IDIL-a, koji, prema snimku s engleskim titlovima, nemaju više od 20-ak godina, ćaskaju i o tome da možda zadrže poneku djevojku za sebe.

"Svako može da radi šta hoće sa svojim ulovom", kaže jedan od njih.

"Ko hoće da proda, ja mogu da kupim, braćo moja. A ako hoćete da mi je poklonite, također ću je uzeti", dodaje on.

Desetine hiljada Jazida, manjine koja uglavnom živi u sjevernom Iraku, raseljene su u regionu od početka ofanzive IDIL-a koja je počela prije četiri mjeseca.

Tokom ofanzive, Islamske država je na hiljade njih ubila, žive spalila ili prodala u roblje, smatrajući ih "poklonicima đavola".

Lideri Jazida i brojne organizacije za ljudska prava u augustu su upozorili da je ta mala zajednica suočena s genocidom i Washington je tu prijetnju naveo kao jedan od glavnih razloga za izvođenje zračnih udara na položaje Islamske države.

Hiljade Jazida su u augustu danima bile opkoljene na jednoj planini u planinskom vijencu Sindžar, dok su mnogi pobijeni, a sudbina stotina nestalih žena i djece i dalje je nepoznata.

Jazidska vjera je jedinstveni spoj vjerovanja koja potiču iz nekoliko religija i obuhvata obožavanje demonskog lika.