Svijet
0

Irak baza za napade Al-Qaide u cijelom svijetu

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush kazao je da je lider Al-Qaide Osama bin Laden 2005. godine naredio operativcu grupe u Iraku Mussabu al-Zarqawiju da osnuje terorističke ćelije koje će planirati napade izvan Iraka.

Predsjednik Bush je u srijedu na ceremoniji u Akademiji američke Obalne straže rekao da Al-Qaida nije odustala od planova ponovnog napada na Sjedinjene Države.

Savjetnica predsjednika Busha za sigurnost u zemlji Fran Townsend je u utorak, navodeći najnovije obavještajne izvore, rekla da te informacije podržavaju navode administracije da Al-Qaida želi iskoristiti Irak kao bazu za napade u cijelom svijetu.

Bush je rekao da je u januaru 2005. Bin Laden naredio Zarqawiju da organizira ćeliju i drugom operativcu Hmazi Rabia da obavijesti Zarqawija o planovima grupa za napade izvan Iraka.

On je konstatirao da su sada i Zarqawi i Rabia mrtvi i da je nekoliko ključnih lidera Al-Qaide u američkom pritvoru.

Kritičari administracije, prenosi VoA, kažu međutim da predsjednik pokušava skrenuti pažnju sa sektaških borbi i haosa u Iraku, i opravdati rat usredotočujuću s na veze Bin Ladena i njegove terorističke mreže Al-Qaida.