Svijet
0

Irak: Al-Qaida prijeti odmazdom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Al-Qaida u Iraku zaklela se u utorak da će uzvratiti vladinim snagama koje vode sigurnosnu ofanzivu na sjeveru Iraka, gdje je zarobljeno više osumnjičenih članova ove grupe, među njima i šest tinejdžera.

Na videosnimku objavljenom na islamističkoj internetskoj stranici Al-Hesbah glasnogovornik Al-Qaide je rekao da će ova grupa uzvratiti na ofanzivu u sjevernoj iračkoj provinciji Niniva, prenijela je agencija DPA.

Čovjek čije je lice bilo pokriveno rekao je da će grupa izabrati vrijeme za odmazdu, dodavši da nijedan član grupe nije uhvaćen ili ubijen u ofanzivi i da oni "neće predati oružje".

Američka vojska je ranije u utorak saopćila da je tokom operacije u sjeverozapadnom dijelu Bagdada zarobila muškarca za koga se vjeruje da je pravio bombe za automobile.

On pripada terorističkoj ćeliji koja stoji iza bombaškog napada izvedenog 11. maja u Faluji, u kome su poginula četiri iračka policajca, navodi se u saopćenju.

Ova hapšenja su uslijedila dan nakon što je iračko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo da je uhapšeno šest tinejdžera u Mosulu, koji su se dobrovoljno obučavali za izvođenje samoubilačkih napada.

Također, lideri jedne lokalne plemenske milicije, poznate kao Vijeće za osvješćivanje (Awakening), saopćili su lokalnom panarapskom dnevniku Al-Hayatu da je teroristička grupa "Mladi raja" proširila djelokrug svojih operacija na sjeverni dio Bagdada.