Svijet
2

Irak: 700 djece ubijeno, osakaćeno i iskorišteno u bombaškim napadima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 700 djece ubijeno je, osakaćeno ili iskorišteno u samoubilačkim napadima u Iraku od početka 2014. godine, saopštila je UN-ova poslanica Leila Zerrougui u brifingu pred Vijećem sigurnosti.

"Iako ratno stanje na području Iraka otežava naš posao, možemo sa sigurnošću reći da je oko 700 djece izgubilo život na najgori mogući način", rekla je Zerrougui u ponedjeljak. Ona je izrazila zabrinutost zbog zvjerskog tretmana manjina koje sprovodi militantna grupa Islamska država (ID).

"ID naređuje 13-godišnjim dječacima da nose oružje, stražare na strateškim lokacijama, hapse civile ili koriste drugu djecu kao bombaše samoubice", rekla je Zerrougui.

Također, u saopštenju stoji kako djecu iskorištavaju i milicije-saveznice iračke vojske u njihovoj borbi protiv ID-a.

Napredak ipak postoji, tvrdi Zerrougui, a on je primjetan u Čadu i Jemenu čije vlasti po prvi put sprječavaju ili bar pokušavaju spriječiti vojnu mobilizaciju dječaka.

U saopštenju se dalje govori o zasjenjivanju dobrih rezultata novim konfliktima u Libiji, Nigeriji, Centralnoj Africi, Maliju i Južnom Sudanu. Zerrougui je apostrofirala posljednje bombardovanje Gaze u kojem je život izgubilo više od 500 djece.

"Događaji u Gazi moraju biti temeljito istraženi, a nalogodavci zločina moraju biti identificirani", zaključila je Zerrougui.