Svijet
0

Irak: 41 osoba ubijena u napadu na koledž u Bagdadu

FENA
Broj žrtava u napadu bombaša samoubice u nedjelju, pored koledža u Bagdadu, popeo se na 41, a desetine su ranjene. Većina žrtava ispred Koledža za poslovnu administraciju i ekonomiju su studenti, saopćila je policija, prenosi AP. Najmanje 46 osoba je ranjeno.

Do serije napada došlo je dan nakon što je premijer Nouri al-Maliki pohvalio napredak akcije američkih i iračkih sigurnosnih snaga, koja treba onemogućiti militantne frakcije i zaustaviti sektaško nasilje u prijestonici.

Bombaš samoubica detonirao je pojas sa eksplozivom u blizini glavnog ulaza u koledž, gdje su studenti nakon vikenda došli na ispite.

Policija je saopćila da su se čuvari sukobili sa bombašem kada je pokušao da uđe u dvorište koledža.

Student Muhanad Nasir (22) kaže da je vidio metež na ulazu.

"Onda se čula eksplozija. Nisam osjećao ništa 15 minuta, a kada sam se osvijestio vidio sam da sam u bolnici", kazao je Nasir koji je zadobio povrede glave i grudi.

Škola se nalazi u većinski šiitskom distriktu, ali ne pohađaju je samo šiiti. Ona je dio univerziteta Mustansiriyah, koji se nalazi u drugom dijelu grada, i koji je bio meta napada u kojima je prošlog mjeseca poginulo 70 osoba.