Svijet
0

Irak: 15 ranjenih u napadu na katoličku crkvu u Kirkuku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petnaest osoba ranjeno je u utorak u eksploziji autobombe koja je imala za cilj katoličku crkvu u Kirkuku u sjevernom Iraku, saopćili su policajac i svećenik.

Bomba je eksplodirala kod crkve Svete Porodice u sjevernom dijelu Kirkuka oko 5,30 sati ujutro po lokalnom vremenu (2,30 po srednjoevropskom), ranivši 15 osoba, među kojima osoblje crkve i ljude u susjednim kućama, saopćio je visokorangirani policajac u Kirkuku.

Policajac, koji je tražio da ostane anoniman, dodao je da je 30 kuća u tom području oštećeno.

Imad Hanna, svećenik, izjavio je kako je to prvi put da je crkva napadnuta.

"Žene, djeca i muškarci iz ovog kvarta su ranjeni u eksploziji", kazao je on, dodajući da je dvoje ranjenih u kritičnom stanju.

Ranjeni su prebačeni u Opću bolnicu i u Azadi bolnicu u Kirkuku.

Dopisnik AFP-a javio je da su vrata, prozori i generatori na crkvi uništeni, kao i klupe u crkvi.

"Neki automobili u tom području također su uništeni", javio je on.

Etnički podijeljeni Kirkuk leži u središtu dijela teritorije kojeg kurdski čelnici žele inkorporirati u svoju autonomnu regiju na sjeveru, što je našlo na protivljenje brojnih arapskih Turkmena te pokrajine kao i iračkog premijera Nuri al-Malikija.

Broj iračkih hrišćana opao je na oko 400.000, a bilo ih je između 800.000 i 1,2 miliona prije američke invazije 2003. godine u kojoj je svrgnut Saddam Hussein.

Većina ih živi u Bagdadu, Kirkuku i u području u okolini sjevernog iračkog grada Mosula i dijelova autonomne regije Kurdistana na sjeveru Iraka.

Militanti su 31. oktobra 2010. godine upali u crkvu Naše Dame od Spasa u centru Bagdada, ubivši 44 vjernika, dva svećenika i sedam pripadnika snaga sigurnosti, u napadu za koji je preuzela odgovornost Islamska država Irak, lokalni ogranak Al-Qaide.

To je bio najteži napad na iračku hrišćansku zajednicu od 2003. godine a nebrojeni pripadnici te zajednice otada su napustili zemlju.