Američki general
0

"Irački rat daleko je od kraja"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iračke snage sigurnosti moraju razviti obavještajne kapacitete, medicinsku pomoć na bojnom polju i logistiku prije nego što stanu na vlastite noge, izjavio je drugi američki zapovjednik u Iraku.

Žureći da stvori snage sigurnosti koje bi čuvale Iračane od pobunjeničkog nasilja, američka vojska je pružila mreže podrške potrebne da pomognu snagama te zemlje prije odlaska Amerikanaca do kraja 2011. godine.

General pukovnik Lloyd Austin, zapovjednik svih kopnenih snaga u Iraku, izjavio je da su američki vojnici sada partneri Iračanima i da rade s njima svakodnevno kako bi im osigurali nužnu dodatnu obuku.

"Naša je namjera da budemo sigurni da pomažemo Iračanima da dobiju prave kapacitete kako bi se borili protiv pobunjeničkih aktivnosti kada odemo", izjavio je on u intervjuu za Associated Press u svom uredu u palači Faw, štabu Multinacionalnog korpusa u Iraku.

Američke snage će djelovati na osnovu novog sigurnosnog sporazuma od 1. januara koji daje iračkim vlastima novu ulogu u odobravanju i nadzoru američkih vojnih operacija.

Sporazum smjenjuje UN-ov mandat američkih trupa koji je davao koaliciji pod američkim vodstvom široke ovlasti u provođenju vojnih operacija i hapšenja ljudi bez podizanja optužnica ukoliko se vjeruje da su oni prijetnja sigurnosti. Novi sporazum zahtijeva od američkih vojnika da se povuku iz Bagdada i drugih gradova do kraja juna i da u potpunosti napuste zemlju do 1. januara 2012.

Austin je izjavio da su američki vojnici počeli s tranzicijom prije mjesec dana, izvodeći sve više zajedničkih operacija s iračkim snagama.

U 2006. američke snage pokušale su predati nadležnost nad sigurnošću u dijelovima Iraka lokalnim snagama koje su brzo popustile pod žestinom sektaškog nasilja i pobunjeničkih napada.

Iračke snage sada su odgovorne za sigurnost u 13 od 18 pokrajina uz pomoć koalicijskh snaga ako je zatraže.

Austin je izjavio da američke snage djeluju što brže mogu kako bi osposobile kapacitete iračkih snaga na traženi nivo, ali je upozorio da je nedovoljno vremena za napredak.

Američki i irački zvaničnici priznaju da se kapaciteti iračkih snaga poboljšavaju, ali privatno sumnjaju imaju li one dovoljno podrške i discipline kako bi uspjele.

Austin je priznao da su sigurnosni pomaci krhki, navodeći nedavna jačanja pobunjeničkih aktivnosti u Bagdadu, Basri i drugim dijelovima južnog Iraka.

"Još vodimo veoma tešku bitku protiv al-Qaide u sjevernom Iraku", kazao je.

Austin je izjavio kako je prirodno da će se iračke snage razvijati neravnomjerno, rekavši da su neke jedinice starije i slabije opremljene od novih jedinica koje su tek stvorene.

Također je kazao kako je iračkim snagama potrebno nabaviti specifično oružje i vozila i potom steći iskustvo u bavljenju tom opremom.

"Veoma je teško tačno odrediti kada će oni biti potpuno u stanju da sami izvode operacije protiv pobunjenika", kazao je.

Austin je, međutim, insistirao da je pad nasilja u Iraku omogućio iračkoj vojsci i policiji da 'stanu na noge' u kvartovima koji su se nekada smatrali nasilnim.