Svijet
3

Irački predsjednik pozvao međunarodnu zajednicu da izvede zračne napade protiv IDIL-a

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački predsjednik Fuad Masum je apelovao na međunarodnu zajednicu da izvede zračne napade kako bi se intenzivirala borba protiv terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

On je na otvorenju Konferencije pod nazivom "Mir i sigurnost u Iraku" u Parizu, na kojoj će se razgovarati o mjerama koje je potrebno poduzeti protiv terorističke organizacije IDIL, istakao kako se Irak suočava sa najopasnijom terorističkom grupom u svojoj historiji.

"Pripadnici IDIL-a vrše nasilje nad svima koji ne misle kao oni, uključujući i žene i djecu. IDIL vrši nasilje nad kršćanima, šiitima, sunitima i Turkmenima. Ova organizacija vrši zločin protiv čovječnosti”, rekao je Masum naglasivši kako cijela međunarodna zajednica mora biti uključena u napade protiv IDIL-a.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da se protiv IDIL-a bori iz zraka. Zahvaljujemo se svim zemljama koje nam pružaju humanitarnu i logističku pomoć i podršku", istakao je irački predsjednik.

Francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio kako IDIL predstavlja globalnu prijetnju koja zahtijeva odgovor čitave međunarodne zajednice.

“Ne smijemo gubiti vrijeme. U toj regiji je hitno potrebna humanitarna pomoć. Moramo učiniti velike napore kako bi zaustavili ubijanje žena i djece u toj regiji”, kazao je Hollande.

Inače, na konferenciji u Parizu će se razgovarati o mjerama koje je potrebno poduzeti protiv terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL). Također, na konferenciji će se razgovarati i o planu borbe protiv terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Planirano je da učesnici razmotre i pitanja kao što su zamrzavanje financijskih izvora terorističke organizacije IDIL, uspostave sigurnosti na granici Iraka kao i dostava humanitarne pomoći stanovnicima Iraka koje su protjerali pripadnici IDIL-a.

Na konferenciji osim domaćina Francuske učestvuju predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Danske, Turske, Holandije, Iraka, Velike Britanije, Španije, Italije, Kanade, Katara, Kuvajta, Libana, Egipta, Norveške, Rusije, Saudijske Arabije, Omana, Bahreina, Japana, Jordana, Arapske lige, Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN).

Francuski predsjednik Hollande ranije je izjavio da je cilj konferencije osigurati teritorijalni integritet Iraka i uspostaviti koordinaciju u borbi zemalja protiv IDIL-a.