Svijet
0

Irački predsjednik odbija pogubiti Tariqa Aziza

FENA
Tariq Aziz (Foto: AFP)
Tariq Aziz (Foto: AFP)
Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je u srijedu u intervjuu da "nikada neće potpisati" nalog za pogubljenje Tariqa Aziza, bivšeg premijera Saddama Husseina, osuđenog na smrt.

"Ne, ja neću potpisati ovakvu vrstu naloga jer sam socijalist. Suosjećam s Tarekom Azizom jer je on irački kršćanin, a još više i zato što je on osoba koja ima više od 70 godina. Zbog toga neću nikada potpisati nalog za pogubljenje", izjavio je predsjednik, koji je kurdskog porijekla, u razgovoru za francuski međunarodni kanal France 24.

Tariqa Aziza je na smrtnu kaznu osudio irački vrhovni sud 26. oktobra zbog progona islamističkih stranaka, prenio je AFP.

Sedamdesetčetverogodišnji Aziz, koji je krhkog zdravlja, u zatvoru je od predaje krajem aprila 2003. godine, mjesec dana nakon američke invazije na Irak.

Tarek Aziz je osuđen na smrt kada i dva druga glavna čovjeka režima Saddama Husseina, bivši ministar unutarnjih poslova Saadoun Shaker i bivši sekretar diktatora Abed Hmoud.

"Mislim da stranica o izvršenjima (...) treba biti okrenuta, osim one koja se odnosi na zločine izvršene u katedrali u Bagdadu i zločine protiv šiitskih hodočasnika i svetih mjesta", dodao je Talabani.

U napadu koji je počinio pripadnik Al-Qaide usred molitve u sirijskoj katoličkoj crkvi u Bagdadu 31. oktobra ubijena su 44 vjernika i dva svećenika .

Redovna meta napada su hodočasnici u šiitskim svetim mjestima Najafu i Kerbali.

Talabani je još naglasio da Irak „treba politiku blagosti, praštanja i nacionalnog pomirenja“.

On je također rekao da su zločine protiv kršćana "osudili svi Iračani" i da će se nova vlada boriti da "bande" Al-Qaide budu iskorijenjene slijedeće godine.

Vatikan i Rusija, kao i neke druge zemlje koje se protive smrtnim kaznama, pozvali su iračke vlasti da ne izvrše smrtnu kaznu nad Azizom zbog humanitarnih razloga.

Prošle godine Aziz je osuđen na 15 godina zatvora zbog pogubljenja 42 trgovca u Bagdadu 1992. godine, dok je u odvojenom procesu osuđen na sedam godina zatvora zbog uloge u protjerivanju Kurda sa sjevera Iraka.