Svijet
0

Irački predsjednik Džalal Talabani imao moždani udar

FENA
Irački predsjednik Džalal Talabani imao je moždani udar i liječen je u bolnici, javili su zvaničnici i mediji.

U saopćenju postavljenom na njegovu internetsku stranicu navodi se da je Talabani primljen u bolnicu u ponedjeljak navečer nakon što je osjetio simptome "slabosti i umora". Njegov medicinski tim pokušava da stabilizira njegovo zdravstveno stanje, prenosi BBC.

Talabani se u posljednjim godinama borio sa zdravstvenim problemima i bio je često liječen u inostranstvu.

Veteran kurdskog gerilskog pokreta, Talabani (79), prvi je irački predsjednik iz te etničke grupe.

U saopćenju se navodi da su Talabanijevi napori na postizanju konsensuza u Iraku i "umor i slabost" doveli do "urgentnih zdravstvenih problema".

Portparol premijera Nuri al-Malikija, Ali al-Musavi, izjavio je AP-u da ljekari odlučuju da li da ga nastave liječiti u Bagdadu ili da ga pošalju van zemlje na liječenje.

Mediji su javili da će Al-Maliki posjetiti Talabanija u bolnici.

Irački predsjednik podvrgnut je operaciji srca u SAD-u u 2008. godini i bio je liječen od iscrpljenosti i dehidracije u Jordanu u 2007.

Talabani je prolazio kroz višedecenijske sukobe s centralnom vladom i ostalim kurdskim grupama, uključujući i vrijeme provedeno u egzilu, prije pada Sadama Huseina.

On je preuzeo uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika države, nekoliko godina nakon američke invazije na Irak 2003., i često je koristio svoj položaj da bi posredovao između etničkih i vjerskih grupa.