Svijet
0

Irački policajci oslobođeni optužbe za silovanje sunitkinje

FENA
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Tri policajca iz policijskih snaga pod šiitskom upravom oslobođena su optužbi da su silovali sunitkinju dok je bila u pritvoru, navodi se u vladinom saopćenju objavljenom u utorak.

U saopćenju ureda premijera Nurija al-Malikija optužuju se "određene strane" - vjerovatno sunitski političari - za izmišljanje optužbi kako bi se diskreditirale snage sigurnosti tokom trenutne bagdadske sigurnosne operacije, javio je AP.

Dvadesetogodišnja udata žena izjavila je da je bila zlostavljana nakon što su je policijski komandosi odveli u pritvor u nedjelju u zapadnom bagdadskom kvartu Amil, optužujući je da pomaže pobunjenicima. Kazala je da je odvedena u policijski garnizon i tamo silovana.

"Medicinske pretrage su pokazale da žena nije bila predmetom nikavoga seksualnog zlostavljanja, a sigurnosne agencije protiv nje su izdale tri potjernice", navodi se u vladinom saopćenju.

"Nakon što je dokazano da su navodi lažni, premijer je naredio da se optuženi policajci nagrade", navodi se u saopćenju bez dodatnih pojašnjavanja.

Nije bilo nikakvih komentara sunitskih političara, koji su izrazili zgražanje nad navodima žene i zahtijevali brzu kaznu za policajce.

Suniti u protekle dvije godine okrivljuju policiju za brojna ubistva pripadnika njihove zajednice i za to optužuju policijske odrede smrti.