Napad na predsjednika SAD-a
0

Irački novinar cipelama gađao Georgea Busha

FENA
Novinar baca cipele na Busha
Novinar baca cipele na Busha
Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak predsjedniku Afganistana Hamidu Karzaiju da će Sjedinjene Države ostati u toj zemlji usprkos "prijenosu" vlasti u Bijeloj kući.

"Rekao sam predsjedniku da može računati na SAD. Kao što ste mogli da računate na ovu administraciju, moći ćete da računate i na buduću", izjavio je Bush na konferenciji za novinare, na kojoj se pojavio zajedno s Karzaijem u afganistanskoj prijestonici, prenio je Reuters.

On je naglasio kako je veoma važno da Sjedinjene Države nastave raditi s Pakistanom kako bi izvršile pritisak na ekstremiste uz granicu prema Afganistanu.

"Što bude bolja saradnja Pakistana i Afganistana, to će biti lakše kontrolirati pogranična područja", rekao je Bush.

Američki predsjednik je tokom noći u tajnosti doputovao iz Bagdada u Kabul da bi razgovarao s afganistanskim predsjednikom Karzaijem i susreo se s američkim vojnicima angažiranim u borbi protiv talibana.

Uz jake mjere sigurnosti, on se obratio američkim vojnicima i zahvalio im na predanoj službi. "Uvjeren sam da ćemo uspjeti u Afganistanu, jer je naša stvar pravedna", rekao im je Bush.

U Afganistanu se nalazi 65.000 stranih vojnika, od kojih 32.000 iz SAD-a.

Odlazeći američki predsjednik i irački premijer Nuri al-Maliki potpisali su u nedjelju u iračkoj prijestolnici sigurnosni sporazum kojim se predviđa povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine.

Dva čelnika su stavila svoje potpise na dokument koji su 17. novembra zvanično parafirali šef iračke diplomatije Hoshyar Zebari i američki ambasador Ryan Crocker.

Bush je tom prilikom rekao da je došao podržati sigurnosni sporazum i istaknuo kako "posao nije bio lak, ali je bio neophodan za američku sigurnost, iračku nadu i mir u svijetu".

Za vrijeme pres-konferencije s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem dogodio se i incident koji su zabilježile i kamere. Jedan irački novinar je predsjednika Busha nazvao "psom", a potom je na njega bacio svoje obje cipele.

Cipele nisu pogodile cilj, stražari su napadača brzo izveli iz dvorane, dok su se predsjedniku Bushu drugi prisutni novinari izvinili. Bush je pokušao sve okrenuti na šalu, rekavši da se nije osjećao osobno ugroženim.

Pogledajte video sa sporne press konferencije:

Vezani članci