Svijet
0

Irački MUP: Od svrgavanja Saddama ubijeno 12.000 policajaca

FENA
Oko 12.000 iračkih policajaca ubijeno je od svrgavanja Saddama Husseina, saopćio je u nedjelju irački ministar unutrašnjih poslova, dok je u sukobima, samoubilačkim bombaškim napadima i eksplozijama tokom vikenda ubijeno više od desetak iračkih policajaca i američkih vojnika.

Na konferenciji za novinare u bagdadskoj teško utvrđenoj "zelenoj zoni" ministar unutrašnjih poslova Jawad al-Bolani izjavio je da usprkos hiljadama pogibija policajaca, "kada pozivamo nove regrute, dođe ih po nekoliko stotina, pa čak i hiljada", javio je AP.

Među poginulim u nedjelju bila su sedmorica policajaca ubijena kada je bombaš-samoubica napao policijsku stanicu u Muqdadiyahu, sjeveroistočno od prijestonice.

Zatim je uslijedio bombaški napad sa šest minobacačkih granata i pucnjava iz jurećeg automobila u Mosulu u kojem su ubijena dva policajca.

Policajci i policijski regruti česta su meta pobunjeničkih napada. U jednom od najgorih pojedinačnih napada bombaš samoubica u automobilu je detonirao svoj eksploziv u blizini reda regruta Nacionalne garde i policije koji su čekali na ljekarski pregled u februaru 2005. U toj eksploziji u Hili, oko 100 km južno od Bagdada, ubijeno je 125 ljudi.

U još jednom bombaškom napadu ubijeno je 60 civila koji su čekali da se prijave za policijski posao u kurdskom gradu Irbilu na sjeveru Iraka u 2005.

I policija se također okrivljuje za nasilje. Naoružani ljudi u uniformama iračke vojske i policije bili su odgovorni za nedavne pljačke banki u Bagdadu i otmicu više od 40 službenika i dobrovoljaca u iračkom Crvenom polumjesecu.

Al-Bolsni je obećao da će se ministarstvo ukloniti odmetnute policajce.

"Uspostavili smo komisije koje bi čistile i otpuštale loše elemente iz ministarstva i tako pomogle u izgradnji naših institucija", izjavio je Al-Bolani.