Human Rights Watch
0

Irački militanti sve češće ubijaju homoseksualce

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Irački militanti sve češće muče i ubijaju muškarce za koje se sumnja da su homoseksualci, ali vlasti u Bagdadu ne čine ništa da zaustave ovakvu vrstu nasilja, objavila je danas organizacija Human Rights Watch (HRV).

"U ovom izvještaju dokumentovana je kampanja nasilja protiv muškaraca u Iraku za koje se sumnja da su homoseksualci ili jednostavno nisu dovoljno muževni po shvatanju njihovih ubica", izjavio je Scot Long, direktor programa Human Rights Watcha za lezbijke, gej, biseksualne i transrodne osobe.

Grupa sa sjedištem u New Yorku navodi da su stotine muškaraca otete, mučene i ubijene ove godine u talasu nasilja koji je počeo u bagdadskom Sadr Cityju, uporištu šiitskog sveštenika Moktade al Sadra i njegove Mehdi armije.

U dokumentu se navodi da je nemoguće izračunati koliko je muškaraca ubijeno, ali da je riječ o stotinama.

Portparol Mehdi armije izjavio je da nasilje može da bude lijek za "feminizaciju" iračkih muškaraca. Svjedoci koji su preživjeli torturu kažu da pripadnici Sadrove grupe upadaju u kuće i ispitiju žrtve prije nego što ih pobiju kako bi idnetifikovali ostale potencijalne žrtve.

Ova organizacija u izvještaju objavljenom u Bejrutu navodi da su irački ljekari i radnici mrtvačnica svjedočili o teškim tjelesnim povredama i sakaćenjima ljudi.

Motiv za ubistva je "strah da je muževnost iračkih muškaraca ugrožena", navodi Human Rights Watch.