Svijet
0

Irački Kurdi u masovnim protestima protiv odluke turskog parlamenta

FENA
Na hiljade Kurda i njihovih pristalica izašlo je u četvrtak na ulice gradova u sjevernom Iraku kako bi protestovali protiv odluke turskog parlamenta da ovlasti vladu da pošalje trupe preko granice kako bi slomili kurdske pobunjenike koji izvode napade u Turskoj.

Glasanjem u srijediu uklonjena je posljednja zakonska prepreka ofanzivi, ali nije bilo nikakvih trenutnih nagovještaja akcije, dok su Sjedinjene Države i iračka vlada pozvale na suzdržanost, javio je AP.

Više od 5.000 muškaraca i žena - političkih ličnosti i običnih građana - napunilo je ulice dok su marširali ka prostorijama UN-a u Dahiku, kurdskom gradu u blizini granice s Turskom, oko 400 km sjeverozapadno od Bagdada.

Masa je mahala zastavama sa suncem kurdske autonomne regije i uzvikivala je parole i pjevala pjesme kojima veliča kurdski nacionalizam, predajući zvaničnima ureda UN-a dokument koji poziva Svjetsku organizaciju da intervenira kako bi spriječila svaku tursku aktivnost unutar Iraka.

Kurdski lideri upozorili su da bi svaki turski upad u sjeverni Irak zaprijetio relativnoj stabilnosti regije i pozvali su Ankaru da traži miroljubiva sredstva protiv nasilja separatističkih pobunjenika.

"Ne vojnoj akciji, da dijalogu", uzvikivali su demonstranti.

Na hiljade školske djece u uniformama i ostalih demonstranata također je izašlo na ulice kurdskog grada Irbila, oko 350 km sjeverno od Bagdada, mašući transparentima na kurdskom i engelskom jeziku na kojima je pisalo: "Shvatati jedni druge bolje je nego ubijati jedni druge".

Manjinski Turkmeni u sjevernom gradu Tal Afaru također su izveli demonstracije u znak solidarnosti s Kurdima, gdje je oko 1.500 demonstranata marširalo ka sjedištu gradskog vijeća mašući iračkim zastavama i transparentima kojima se osuđuje odluka turskog parlamenta, saopćio je gradonačelnik Tal Afara, brigadni general Najim Abdullah.

Turski lideri izjavili su kako su radije za rješenje gerilskog problema koje ne bi uključivalo prekograničnu ofanzivu jer u ranijim ofanzivama nije izvojevana direktna poiobjeda nad pobunjenicima.

Kurdski pobunjenici bore se za autonomiju na jugoistoku Turske od 1984. u sukobu koji je odnio više od 30.000 života, a gnjev javnosti zbog nedavnih gerilskih napada, kao i osjećaj da su Sjedinjene Države okrenule leđa Turskoj u njenoj borbi protiv pobunjenika, nagnali su turske vlasti da pokrenu akciju.